15. jun – Zabrinjava porast odlazaka ljekara iz zemlje – Hrvatska

0
107

Hrvatski zdravstveni sistem do 2025. godine izgubiće zbog penzionisanja i iseljavanja gotovo 2.700 ljekara, procjenjuje Hrvatska ljekarska komora (HLK) na osnovu podataka iz Digitalnog atlasa hrvatskog liječništva, koji je HLK predstavio javnosti. Atlas je interaktivna baza podataka, koja prikazuje brojne sociodemografske pokazatelje i aktualne podatke o zdravstvu, te je najopsežnija i najkompleksnija takva baza podataka o ljekarima u Hrvatskoj.

U hrvatskom zdravstvu trenutno radi 15.294 ljekara, od čega 14.094 u javnom zdravstvu. HLK procjenjuje da će u penziju do 2025. otići 15 posto (2.255) ljekara, te procjenjuje da će u isto vrijeme iseliti oko 420 ljekara. Na osnovu Digitalnog atlasa procjenjuje se i broj ulaska novih ljekara u system – od 2015. prosječno je godišnje ulazilo 488 novih ljekara, a ako se takav trend nastavi do sredine 2025. očekuje se ulazak nešto više od 2.400 novih ljekara.

– Zbog dužine trajanja školovanja i specijalističkog usavršavanja u zdravstvu je kadrovske potrebe nužno planirati za razdoblje od 10 do 15 godina. Stoga će HLK bazu hrvatskog zdravstva učiniti dostupnom svim zainteresiranim državnim tijelima, kako bi Atlas postao osnov za planiranje ljudskih resursa – istakao je predsjednik HLK-a dr Krešimir Luetić.

Rast broja ljekara kontinuiran je u Evropi i Hrvatskoj već decenijama, prije svega zbog produženja životnog vijeka i sve većeg broja građana starijih od 65 godina. Lani je Hrvatska imala više od 800.000 stanovnika starijih od 65 godina, a procjene su da će ih 2030. godine biti skoro milion, naglašava HLK.

Drugi razlog za povećanje broja liječnika je sve veća složenost i opseg zdravstvenih usluga i postupaka a, pored toga, u Hrvatskoj nisu sprovedene reforme bolničkog sistema, primarne zdravstvene zaštite i hitne medicinske pomoći. Od ulaska u EU Hrvatsku je ukupno napustilo 874 ljekara, a nakon nešto jačeg talasa u prve dvije godine trend odlazaka se stabilizovao na prosječno 125 godišnje.

Novi zabrinjavajući fenomen je rast odlazaka najmlađih ljekara, odmah nakon diplome – otišlo je najviše specijalista anesteziologije, reanimatologije i intenzivne medicine, a zatim slijede psihijatri, ginekolozi, radiolozi, internisti…