16. novembar – Više od polovine građana se ne želi vakcinisati protiv Covida – Hrvatska

0
80

Prema najnovijem istraživanju agencije Valicon, vidljivo je da se većina Hrvata ne želi vakcinisati protiv koronavirusa. Istraživanje je otkrilo da će se sigurno vakcinisati 13 posto ispitanika, a njih 30 posto će to vjerovatno učiniti. S druge strane, sigurno se neće vakcinisati 21 posto ispitanih, dok će 36 posto najvjerovatnije to izbjeći. Kad se sve zbroji, neće se vakcinisati čak 57 posto građana, dok 43 posto čeka da vakcine stignu u Hrvatsku.

Oni koji se žele vakcinisati, kao razlog najčešće navode odgovornost prema ostalim sugrađanima i činjenica da veća imunizacija suzbija infekciju, ali i zato jer ne žele inficirati starije ili rizične članove porodice ili sami spadaju u te grupe građana, a od presudnog značenja su četvrtina ispitanika i preporuke medicinske struke.

Protivnici vakcinisanja najčešće ne vjeruju novoj vakcini dok se ne pokaže sigurnom, a plaše se i nuspojava ili smatraju da ne spadaju u rizičnu skupinu. Trećina njih misli da su vakcine uopšteno nesigurne i da mogu ostaviti štetne posljedice po zdravlje. Dio njih smatra i da ih vakcinacija neće zaštititi, jer virus stalno mutira.