17. mart – Ne dolazite u otadžbinu – Srbija

0
178

Zbog nepoštovanja preporuka i molbi iz Srbije poručuju dijaspori „nemojte dolaziti u otadžbinu“, a najavljene su i drastične mjere koje podrazumijevaju karantin, bez mogućnosti kućne izolacije.

Samo u jednom danu zabilježeno je da je više od 25.000 ljudi ušlo u Srbiju, što pokazuje da se apel predsjednika Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić ne poštuje. Premijerka Brnabić pojasnila je da sve koji dođu iz inostranstva, bez obzira na to da li su srpski državljani, čeka strog karantin, pošto se u nekoliko slučajeva vidjelo da se ne poštuje odluka o kućnoj izolaciji.

S obzirom na to da se bolnički kapaciteti čuvaju za bolesne, taj karantin od 28 dana za one koji dolaze iz zemalja koje su žarište virusa korona neće biti u bolničkoj sobi, već u zasebnim kapacitetima: pod šatorima, u barakama ili u kasarnama. Kućni karantin neće biti moguć, jer država neće moći da za svakog pridošlog obezbijedi policajca koji bi ga nadgledao.

Predsjednik Vučić je već ranije pozvao dijasporu da ne dolazi u Srbiju za vrijeme katoličkih uskršnjih praznika i pravoslavnog Vasrksa.