19. avgust – Mijenja se model Hitne, uvodi se novi nastavni program – Hrvatska

0
296

Novi program specijalističkog usavršavanja medicinskih sestara i tehničara u hitnoj medicini u pripremi je već nekoliko mjeseci. Riječ je o nastavnom planu i programu koji bi osigurao formalno obrazovanje diplomskog nivoa. Njegovo uvođenje značilo bi i početak novog modela hitne službe, u kojoj bi ljekare postupno mijenjale medicinske sestre i tehničari obrazovani na ovom specijalističkom studiju. -Treba još vidjeti kakav će biti koncept: hoće li to biti doedukacija za prvostupnike, diplomski program, ili specijalizacija interne i hitne. Očekujem da će se o tome voditi rasprava – rekao je dekan Fakulteta zdravstvenih studija u Rijeci, Alen Šustić.

Da je dodatna edukacija medicinskom osoblju koje radi u hitnoj pomoći potrebna potvrdio je i sam ministar zdravlja najavljujući i širenje ovlašćenja medicinskih sestara i tehničara za rad u hitnoj pomoći. Najave uvođenja sistema paramedicinskog osoblja naišlo je na otpor strukovnih komora i sestara koje smatraju da hitnu pomoć moraju pružati visokoobrazovani, a ne priučeni kadrovi.
Krešimir Luetić, podpredsjednik Hrvatske ljekarske komore smatra da je primjena zapadnoevropskog modela jedini način za bolje funkcioniranje vanbolničke hitne pomoći.