19. decembar – Epidemija mutiranog virusa – Hrvatska

0
283

Kod virusnog konjunktivitisa je jako važna lična higijena jer se bolest prenosi kapljično i rukovanjem, grljenjem i zaraženim predmetima, važno je ne dirati jastučnice, peškire i ostale predmete zaražene osobe, poručuju stručnjaci. – Epidemija virusnog konjunktivitisa nam traje cijelu 2018. godinu i to imamo povećan broj pacijenata, ali ne samo u Rijeci jer sam čula i od kolega s drugih očnih klinika da je i kod njih povećan broj oboljelih od te bolesti. To je epidemija koja se obično događa zimi, no ove godine se dogodilo da nam u svako dežurstvo od početka godine neko dođe i ta epidemija ne jenjava. Ne znamo zašto, je li to neki novi virus koji je otporniji, pitamo se. Naime, izaziva puno težu kliničku sliku kod pacijenata. Prije su rijetko kad zaraženi pacijenti imali pseudomembrane (membrane na spojnici vjeđe koje je potrebno oljuštiti), a sad nam gotovo svaki zaražen pacijent ima – objasnila je dr Maja Merlak, načelnica Klinike za oftalmologiju KBC-a Rijeka.

Dr Merlak je apelovala na građane da peru ruke, ne diraju oči i vode računa o ličnoj higijeni.

Naime, virusni konjuktivitis traje oko tri nedelje, a simptomi su crvenilo oka, obilna sekrecija, bol, stalno suzenje, grebanje, osjećaj stranog tijela u oku. Pacijenti se bude zalijepljenih očiju i imaju naduvane pseudomembrane.
Dr Merlak tvrdi da obično taj virus preživljava i po 20 dana na suvim površinama, a može preživjeti na zidu, vratima ili zvonu.