19. novembar – NOVI UREĐAJ PROBUDIO NADU U LIJEK ZA PARALIZU – Švajcerska

0
304

Naučnici u Švajcarskoj uspješno su testirali novu spravu koja bi nepokretnima mogla da pomogne da ponovo preuzmu kontrolu nad svojim udovima. Uz pomoć te naprave, dva paralizovana majmuna pokrenula su noge i to bežičnim prenosom moždanih talasa, koji su zaobišli njihovu oštećenu kičmenu moždinu. Neuroprotetičku graničnu površinu osmislio je međunarodni tim naučnika u Federalnoj politehničkoj školi u Lozani.
– Napravili smo graničnu površnu za skeniranje mozga koja dešifruje motorne namjere iz moždanih signala, zaobilazi povrede, šalje informacije kičmenoj moždini ispod povrede, i proizvodi željeni pokret – navodi dr Gregoar Kurtin, vodeći naučnik na projektu.
Površina se sastoji od elektroda ugrađenih u dio moždane kore koji kontroliše nove i šalje signale iz svojih neurona kompjuteru koji dešifruje pokrete koji majmuni žele da naprave. Kompjuter zatim šalje informacije u implant stimulator koji ima kapacitet da stimuliše tačne lokacije u tačno vrijeme da bi se proizvelo željeno pružanje ili savijanje noge.
U dva testa ove naprave, majmunovi motorni dio moždane kore i kičmena oblast oko trtice i dalje su bili funkcionalni. Naprava je omogućila majmunima da pokrenu noge, koje su bile paralisane, što je probudilo nadu da bi isto moglo da se primijeni i na ljudima.
– Po prvi put mogu da zamislim potpuno nepokretnog pacijenta kako se povinuje zahtjevima svog mozga pomoću ove sprave – kaže neurohirug Žozelin Blok.
Tehnologija implanata koji dešifruju moždane signale u prošlosti je već imala uspjeha kod ljudi pri pomjeranju protetičkih ili robotičkih ruku, ali do sada nije bilo pomaka kod veoma složenih nožnih mišića.
– Ovo je prvi put da neuro tehnologija rekonstruiše pokrete kod majmuna, ali još ima dosta prepreka. Možda će biti potrebno nekoliko godina prije nego što ovakve intervencije postanu terapija za ljude – objašnjava dr Kurtin.
Kliničko ispitivanje trenutno se obavlja u Švajcarskoj da bi se utvrdilo da li bi takav implant pomogao ljudima sa povredama kičmene moždine.