20. april – Potres mozga dovoljan za Parkinsonovu bolest

0
322

U istraživanju koje je obuhvatilo 325.870 ratnih veterana utvrđeno je da oni koji su imali blaži potres mozga ili blažu povredu mozga imaju 56 odsto veću mogućnost razvoja neurodegenerativne bolesti od koje je umro i čuveni bokser Muhamed Ali.

Profesorka Kristin Jafe sa Univerziteta Kalifornija u San Francisku rekla je da su prethodna istraživanja ukazivala na snažnu vezu između umjerene do teške povrede mozga i povećanog rizika od Parkinsonove bolesti, ali istraživanja o blažim povredama mozga nijesu bila ubjedljiva. – Mi smo u svom istraživanju pokrili široku populaciju američkih veterana koji su iskusili blagu, umjerenu ili tešku povredu mozga kako bismo utvrdili da li blaga povreda mozga može da ima snažnije posljedice – rekla je ona, piše “Daily mail”.

Umjerene do teške povrede mozga definišu se gubitkom svijesti na period od 30 minuta, do vraćanja svijesti nakon više od 24 časa ili amnezijom dužom od 24 časa. Blage povrede mozga definišu se kao gubitak svijesti do 30 minuta, vraćanje svijesti do 24 časa ili amnezija do 24 časa.

Oni sa umjerenom ili teškom povredom mozga imali su 83 odsto povećan rizik od Parkinsonove bolesti, a oni sa blagom povredom mozga 56 odsto