20. avgust – Od ukupnog broja zaraženih samo 3,6 odsto zahtijeva bolničko liječenje

    0
    15

    Zdravstveni sistem Crne Gore spremno je dočekao Delta soj korona virusa koji se brzo prenosi. Tome svjedoče činjenice. Svi ljekari svih bolnica u kojima se liječe COVID pacijenti svakog dana imaju online konsultacije sa specijalistima Kliničkog centra Crne Gore. Dakle, o svakom pacijentu u Crnoj Gori ne brine samo ljekar koji ga vodi, već u dogovoru sa kolegama iz Klničkog centra Crne Gore svakome od njih se konzilijarno postavlja ili mijenja terapija i dogovara eventualni premještaj. Uz to, podsjećamo da odnedavno u COVID odjeljenju barske bolnice rade i ljekari KCCG, saopštila je direktorica Kliničkog centra dr Ljiljana Radulović.

    Ona je navela da su u posljednje vrijeme prošireni bolnički kapaciteti – i smještajni i kiseonički. Bolnica u Pljevljima prvi put je dobila centralni kiseonik, prošireni su kapaciteti i u Kotoru. U toku je proširenje kapaciteta u Baru, Brezoviku i Kliničkom centru Crne Gore.

    Dr Radulović navodi da se na bolničkom liječenju u Crnoj Gori nalazi 195 pacijenata. To je oko 53 odsto u odnosu trenutno opredijeljene bolničke postelje koje na nivou države iznose 364 kreveta, ali momentalno, u slučaju potrebe, kapacitet može da bude proširen i na 800-1000. Jedan pacijent zahtijeva mehaničku ventilaciju, dok se nekih četiri odsto nalazi na neinvazivnoj ventilaciji.