20. avgust – Vakcine ne izazivaju sterilitet

  0
  16

  Vakcine protiv koronavirusa ne izazivaju sterilitet, ovo je mit odnosno dezinformacija koja je nastala na društvenim mrežama, kazala je dr Milena Popović Samardžić.

  Ona navodi da se radi o dezinformaciji u kojoj je ustvrđeno da postoji sličnost između spajk proteina koronavirusa i jednog od proteina same placente, te da bi antitijela koja nastaju kao posledica vakcinacije u tom slučaju razvila ukrštenu reakciju spajk proteina i samih proteina placente.

  – I da bi u tom slučaju postojala sumnja da bi sama antitijela mogla da reaguju na proteine placente ugrožavajući njen nastanak i funkcionisanje. Međutim, ispostavilo se da je ovo potpuno iskontruisana laž, dezinformacija. Da ne postoji sličnost između proteina placente – sinticina i spajk proteina koronavirusa, te da je nemoguća ukrštena reakcija – kazala je dr Popović Samardžić.

  Objasnila je da antitijelo i antigen, a protein placente bi u ovom slučaju bio antigen, da bi međusobno intereagovali moraju biti kompatibilni, što znači da moraju imati sličnost u izgledu, a ona ne postoji.

  – Pokušavamo uporno da suzbijemo štetne efekte informacije ali uvjeravamo naše građanke da vakcina protiv kovida-19 nema nikakve veze sa sterilitetom niti ga izaziva – zaključila je dr Popović Samardžić, pišu Vijesti.