21. april – Započeli štrajk glađu u karantinu – BiH

0
233

Desetine osoba kojima su vlasti u Bosni i Hercegovini odredile prisilnu izolaciju u karantinu započeli su štrajk glađu protestvujući protiv takvog tretmana i tražeći da im se omogući samoizolacija u kućnim uslovima, prenijeli su lokalni mediji.

Štrajk glađu započeli su izolovani u Sarajevu, Zenici i na području Doboja, koji 24 sata dnevno moraju provoditi zaključani u sobama, skladno odlukama stožera civilne zaštite Federacije BiH.

Taj je stožer, slijedeći praksu kakvu su ranije uveli u Republici Srpskoj, uveo mjeru po kojoj svi bosanskohercegovački državljani koji uđu u zemlju moraju provesti 28 dana na posebnim lokacijama za izolaciju, u mjestima u kojima imaju prijavljeno prebivalište.

Svi koji ulaze u BiH po pravilu prolaze sanitarnu trijažu u šatorima postavljenim u blizini graničih prelaza, a nakon toga ih se pod policijskom pratnjom šalje u izolaciju u matičnim opštinama.

Drakonska mjera koja propisuje 28-dnevnu izolaciju uvedena je uprkos preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), po kojima je dovoljno da se osobe, za koje se sumnja da bi mogle biti inficirane, u takvom statusu drži najviše dvije nedelje portal Klix.