18. april – EU donirala medicinsku opremu – Srbija

0
220

U Beograd je stigao avion čiji je let plaćen sredstvima Evropske unije (EU), ali i u kome je najveći dio medicinske opreme donirala upravo Unija. Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici je precizirao da je avionom dopremljeno, između ostalog, 800.000 zaštitnih maski koje je EU kupila Srbiji, prenosi Tanjug

– Odgovorili smo na zahtev Srbije za pomoć, svim srcem smo krenuli u to da pomognemo u nabavci i isporuci materijala koji je neophodan prvenstveno bolnicama i ljekarima – rekao je Fabrici na aerodromu Nikola Tesla, gdje je sa premijerkom Anom Brnabić i ministarkom za evropske integracije Jadrankom Joksimović sačekao avion koji je dopremio medicinsku pomoć.

– Ovo je 11 let koji je finansirala Unija, a biće ih ukupno 15 – dodao je Fabrici.

Fabrici je podsjetio da je EU kupila i 100 kontejnera za trijažu, koji su instalirani u 15 bolnica i ustanova širom Srbije. On je rekao da je pomoć u medicinskoj opremi dio šire saradnje između Srbije i EU i dodao da se već razmišlja i o ekonomskim mjerama.

– Stavili smo Srbiji na raspolaganje 78 miliona eura za ekonomski oporavak. Zajedno sa premijerkom Brnabić i ministarkom Joksimović razmatramo kako da intervenišemo u cilju bržeg ekonomskog oporavka – naveo je Fabrici.