23. septembar – OTVORENA PRVA NACIONALNA BANKA GENA – Kina

0
300

Kineska banka gena četvrta je takva u svijetu, a njeno otvaranje podržala je kompanija za sekvenciranje genoma. Kinezi se nadaju da će sada podržati industriju genetike i očuvati svoje genetske informacije. Nova banka opremljena je desetinama hladnjaka u kojima će se čuvati uzorci. U banci ih se u ovom trenutku nalazi ukupno 10 miliona, a cilj je sačuvati što više globalnih bioloških uzoraka i podataka.
Xu Xun, izvršni direktor kineske Nacionalne banke gena kaže da njihova baza neće biti korištena isključivo za naučno-istraživački rad. – Kod drugih banaka naučnici se uglavnom skoncentrišu na naučna istraživanja. No, naša baza podataka nije samo za naučno-istraživačke podatke, nego i za industrijske. Usmjerena je prema naučnim istraživanjima, ali cilj joj je osigurati usluge i podršku industrijskim organizacijama -dodaje.
Banka u Kini je četvrta banka gena na nacionalnom nivou u svijetu, iza onih u SAD-u, Evropi i Japanu. Njeno osnivanje podržala je svjetska kompanija za sekvenciranje genoma kojoj je sjedište u Kini. Wang Jian, predsjednik BGI kaže da je banka gena blago jedne zemlje. – Očuvanje, čitanje i pisanje gena će biti jezgra budućeg razvoja prirodnih nauka. Dakle, to će zasigurno postati važna osnova za budući razvoj kineskog društva. A mi ćemo tretirati nacionalnu banku gena kao blago u zemlji, upravljati sa njom odgovorno i učiniti sve da radi dobro – objasnio je Jian.
Otvaranje nove institucije je odobreno još 2011. godine, a njen rad podržale su Nacionalna komisija za razvoj i reforme I mnoge komisije za zdravstvo i planiranje porodice.