24. januar – Engleski soj covida 19 već prisutan u Sloveniji

0
91

Zbog mogućnosti da je u Sloveniji u većem broju prisutan “engleski” soj korona virusa, slovenska vlada će ponovo razmotriti odluke o popuštanju protivepidemijskih mjera, najavio je na vanrednoj konferenciji za novinare slovenski premijer Janez Janša.

On je kazao da je novi slučaj infekcije engleskim sojem potvrđen kod državljanina Kosova s prebivalištem u Sloveniji koji se vratio iz Belgije, o čemu su slovenske vlasti obavijestile belgijske, pri čemu je za ulazak u državu koristio negativan test iako je imao i drugi koji je bio pozitivan, pa je sada stavljen u izolaciju i provjeravaju se njegovi mogući kontakti.

Kako je sumnja da je za prijašnji tempo infekcija korona virusom i prije bio “kriv” engleski soj, Slovenija je od slovačke vlade posudila “nekoliko hiljada” specifičnih PCR testova koji reaguju samo na englesku varijantu virusa, a radi na tome da nabavi još takvih testova, naveo je slovenski premijer.

Već je po njegovim riječima zato počela ponovna provjera više stotina uzoraka osoba kod kojih je u svim slovenskim regijama bio potvrđen korona virus, kako bi se utvrdilo da li je riječ o engleskom soju. Neki su nalazi bili pozitivni, kazao je Janša.