24. mart – Gotovo cijela Havana dobija eksperimentalnu korona vakcinu – Kuba

0
100

Kuba planira da skoro sve građane Havane vakciniše eksperimentalnim vakcinama do kraja maja, saopšteno je iz nadležnih zvaničnih instanci.

Kuba je poznata po dugogodišnjoj uspješnoj proizvodnji i izvozu vakcina, a u martu su otpočele finalne faze testiranja dvije eksperimentalne vakcine nazvane Soberana 2 i Abdala, prve latinskoameričke vakcine, prenosi Rojters.

Ileana Morales, direktorka direkcije za nauku i tehnološki razvoj u ministarstvu zdravlja Kube, najavila je da će nadležni sprovesti studiju na 1,7 miliona građana Havane koja broji ukupno 2,1 million stanovnika i najveće je žarište epidemije na Kubi.

Vijest o vakcinisanju stanovnika Havane uslijedila je nakon što su mediji prenijeli da je 150.000 medicinskih radnika koji su u prvim redovima borbe protiv korone u gradu, vakcinisano eksperimentalnom vakcinom.

Kuba dnevno registruje između 600 i 1000 novih slučajeva korone, daleko više nego prošle godine. Od početka pandemije, zemlja je prijavila 68.250 slučajeva zaraze i 401 smrt, što je među najnižim stopama na svetu.