27. mart – Treći talas koronavirusa hara Evropom

0
108

Dok se Evropa teško bori s trećim talasom pandemije i novim sojevima te polako uvodi lockdown i strože mjere poput policijskog sata, Sjedinjene Američke Države ublažavaju mjere. CNN piše da se Amerikanci polako spremaju za povratak u normalan život.

Za razliku od evropskih zemalja, vakcinisanje protiv korone u SAD-u odvija se nosmetano, pa ne čudi da mjere popuštaju. SAD je na početku pandemije, posebno za vrijeme drugog talasa, imao velik broj inficiranih, hospitaliziranih i preminulih od Covida. No, stvari su se itekako promijenile i u SAD-u epidemiološka situacija očito ide na bolje i povoljna je. Isto se ne može reći za Evropu.

U Saveznim državama ublažavaju se mjere za javne površine i privatna okupljanja. Otvoriće se i dio obrazovnih ustanova gdje je moguće učiti i raditi “jedan na jedan”. Broj putovanja se povećava, a podaci TSA pokazuju da više od milion putnika svakodnevno putuje američkim vazdušnim lukama i to već dvije nedelje zaredom.

No, mnogi tamošnji stručnjaci ponavljaju da Covid-19 još uvijek vreba i da pandemija nije gotova. Šefica Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, dr Rochelle Walensky, rekla je za emisiju Today da SAD još uvijek bilježi oko 1.000 smrti od Covida dnevno. Doktorka navodi da je to previše, a što se dnevnih infekcija tiče, dr Walensky kaže da je brine što se broj inficiranih stalno kreće od 50.000 do 60.000 – prenosi Danas.