25. april – Pokrenuta kampanja Pobedimo pandemiju – Srbija

0
112

Zdravstveni stručnjaci istakli su na skupu o pandemiji da je srpsko zdravstvo spremnije za borbu protiv kovida-19, nego što je bilo prije dvije godine, jer danas raspolaže ne samo novim saznanjima o ovom virusu i vakcinama, već i adekvatnim terapijskim opcijama.

Na panelu je bilo riječi o kampanji Pobijedimo pandemiju, a čiji cilj je da se ukaže na značaj pravovremenog prepoznavanja i liječenja kovida, saopštilo je Ministarstvo zdravlja koje je podržalo tu kampanju.

Prof. dr Ivana Milošević, zamjenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti UKCS istakla je kao pozitivno to što sada ima manje mladih u bolnicama nego što je to bio slučaj kod delta soja, ali i dalje upozorava da omikron soj ne treba potcjenjivati i da su zbog toga epidemiološke mjere, vakcinacija i pravovremena primjena adekvatne terapije oboljelih jedini način da se pandemija stavi pod kontrolu.

– Kao ljekar opšte medicine po prvi put imam priliku da liječim svoje pacijente adekvatnom, a ne samo simptomatskom terapijom. Vlada Republike Srbije obezbijedila nam je da imamo čime da se borimo protiv kovida – istakla je prim. dr med. Dragana Trifunović-Balanović, predsjednica Sekcije opšte medicine Srpskog lekarskog društva.

Prema riječima ljekara, pravovremeno liječenje posebno je važno kod rizičnih grupa i osoba sa komorbiditetima, koje su pod povećanim rizikom za razvoj teškog oblika kovid-19.

U sklopu kampanje Pobedimo pandemiju koja traje do 20. juna ove godine biće pokrenuta i web stranica www.pobedimopandemiju.rs sa ciljem informisanja i edukacije šire i stručne javnosti. RTV