29. april – Umrežavanja zdravstvenog sistema dobro za građane i ljekare – Srbija

0
18

Digitalizacija zdravstvenog sistema, koja je započela prije nekoliko godina, prije svega je obuhvatala medicinske ustanove, zatim i pacijente, a za cilj ima omogućavanje brzog pristupa podacima putem portala e-zdravlje, a zainteresovanost građana je velika, rekao je državni sekretar Ministarstva zdravlja dr Predrag Sazdanović.

On je u razgovoru za Tanjug objasnio da je ozbiljna strateška grupa koju, između ostalih čine Vlada Srbije, Kancelarija za IT i digitalizaciju i ministarstva zdravlja i finansija, definisala pravce razvoja digitalizacije u zdravstvu od 2022. do 2026. godine.

– To je, zapravo, vrh ledenog brijega koji je započeo prije nekoliko godina digitalizacijom cjelokupnog srpskog zdravstva, prije svega prema zdravstvenim ustanovama, a zatim i prema pacijentima. U ovom trenutku se priprema odgovarajući projekat koji se zove Tutorijal, koji će građanima pomoći da što brže dođu do zdravstvenih podataka jer je zainteresovanost velika, i mi iz Ministarstva zdravlja smo toga svjesni – poručio je dr Sazdanović.

Državni sekretar podsjeća na uvođenje elektronskog recepta, koji je, kako kaže, takođe samo dio onoga što se građanima nudi putem portala e-zdravlje.

– Naši sugrađani dobijaju elektronski recept koji traje i do šest mjeseci, da ne moraju da idu kod svog izabranog ljekara, da ih rasteretimo odlaska samo zbog recepta, a sa druge strane da rasteretimo i naše ljekare od možda nepotrebnih zakazivanja pregleda. Sledeći korak je bio da uključimo sekundardni i tercijarni nivo kada smo formirali elektronski-specijalistički recept gdje naše kolege specijalisti koji su konsultanti izabranim ljekarima daju predlog svoje terapije, a izabrani ljekar se saglasi sa time u digitalnoj formi – kazao je dr Sazdanović.

Dodaje da je sledeća instanca širenja mogućnosti portala e-uprave, tzv. digitalno bolovanje.

– Da nema više potrebe da uzmemo doznake, da vraćamo, već sve to može elektronski. Tu će biti uključeni i poslodavci i RFZO, gdje će onog trenutka kada se propiše bolovanje kod izabranog ljekara, to biti registrovano i u ustanovi, odnosno firmi gdje pacijent radi, piše od kada do kada i zatvara se elektronski, a o tome se obavještavaju poslodavac i RFZO – objasnio je dr Sazdanović.

Građani na portal e-zdravlje mogu da se prijave na dva načina – putem naloga na e-upravi, ili preko zdravstvene knjižice ukucavanjem LBO i broja knjižice. RTV