25. maj – Ljekari iz Vinogradske prvi u Hrvatskoj zamrznuli tumor

0
101

Hrvatski ljekari, tim iz KBC-a Sestre milosrdnice u Zagrebu, uspjeli su prvi u Hrvatskoj da zalede tumor bubrega bez oštećenja okolnog i zdravog tkiva pacijenta. On je prije deset godina izgubio desni bubreg, a zatim dobio tumor na lijevom. Predložen mu je zahvat zaleđivanja, prvi takav u Hrvatskoj.

– Da sam znao da ću biti baš prvi rekao bih da prođe bar još neko. Ovo je malo šala. Ali ako sam prvi, onda sam pokusni kunić, a oni najčešće dobro prođu. Pa sam rekao može, idemo to da probamo napraviti i što će to sve biti i ispalo je više nego dobro – kazao je pacijent Zvonko Pelicarić.

Ovim zahvatom spašeno je dvoje pacijenata. U bolnici su zadnjih pet godina već koristili metodu kojom se temperaturom višom od 100 stepeni precizno pržio tumor. Sada su prvi put zaledili tumor.

– Precizno, pod kontrolom CT-a, direktno se u tumor navede jedna sonda koja stvara na vrhu kuglu leda, temperature do minus 140 stepeni. Ona pritom uništava tkivo samog tumora, a minimalno oštećuje okolni organ – pojasnio je subspecijalista intervencijske radiologije KBC-a Sestre milosrdnicedr Luka Novosel.

Stvara se do pet centimetara leda koji uništava tumorske ćelije. Ovim zahvatom sačuvan je cijeli bubreg, kojem je prijetilo vađenje.

– Najvažnija je preciznost zato to radimo preciznim navođenjem pod kontrolom CT-a gdje je bitno staviti te igle na ivicu tumora i u potpunosti tumor prekriti ledom. Ta vrsta tehnologije nam nažalost do sada nije bila dostupna, iako se u Evropi radi već nekoliko godina taj zahvat, ali uspjeli smo se uz trud cijelog tima organizovati i nabaviti cijelu tehnologiju – kazao je dr Novosel.

– Mislim da smo s ovim probili led. Vjerujem da će nam se i druge ustanove brzo pridružiti. Krioablacije se mogu izvoditi u plućnom parenhimu i koštanom sistemu – kazao je dr Ivica Sjekavica, predsjednik Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju KBC-a Sestre milosrdnice.

Oba pacijenta kojim je prvim u Hrvatskoj tumor uništen zaleđivanjem, samo dan nakon zahvata bili su spremni za otpust iz bolnice. RTL