25. novembar – EK istakla mnoge probleme zdravstvenog Sistema – Hrvatska

0
266

U izvještaju Evropske komisije o stanju zdravlja u EU stoji i da je izdvajanje od 1.241 eura po stanovniku četvrti najniži iznos u EU, a stopa od 7,4 odsto iz BDP znatno je niža od prosjeka EU od 9,9 odsto.
Komisija navodi kako je Hrvatska u posljednjih nekoliko godina pokrenula niz važnih zdravstvenih reformi za unapređenje sistema i povećanje fiskalne održivosti, ali one nisu bile sistemske, a neke su odbačene, pa je izražena i zabrinutost jer se čini da fiskalnoj održivosti prijete veliki rizici u srednjoročnom periodu.
EK je upozorila i na nedostatak ljekara i medicinskih sestara, posebno u ruralnim područjima i na ostrvima, zbog iseljavanja nakon pristupanja Hrvatske EU i malih plata, što dodatno umanjuje dostupnost zdravstvene zaštite pojedinim grupama stanovnika.
U osvrtu na stanje zdravlja, ističe se kako se u Hrvatskoj, u odnosu na 2000. godinu, očekivani životni vijk pri rođenju produžio za oko tri godine i 2015. iznosio je 77,5 godina, ali je i dalje kraći od prosjeka EU, gdje prosječni životni vijk iznosi 80,6 godina.
Hrvati najviše boluju i umiru od bolesti kardiovaskularnog sistema i raka koji su uzroci 76 odsto svih smrti. U odnosu na prosjek EU, hrvatska stopa smrtnosti od vaskularnih bolesti je dvostruko veća od prosjeka EU, dok su stope smrtnosti od karcinoma pluća, dojke i debelog crijeva među najvišima u EU. EK u izvještaju zaključuje i da su stope pušenja i gojaznosti u Hrvatskoj više nego u brojnim drugim državama članicama EU. U Hrvatskoj svakodnevno puši četvrtina građana, a posebno je problematičan podatak o 23 odsto hrvatskih petnaestogodišnjaka redovno puši, što je druga najviša stopa među zemljama EU i 1,5 puta viša od prosjeka EU.
Hrvatska je na vrhu liste EU po kozumiranju alkohola, s više od 12 litara po odrasloj osobi, a u EU prosjek je 10 litara.