25. septembar – Onkološka terapija trenutno nije deficitarna

0
50

AU Montefarm je obezbijedio oralne citostatike koji se izdaju na recept onkološkim pacijentima, kao i terapiju koja je bila deficitarna u Institutu za onkologiju Kliničkog centra Crne Gore, nakon što im je Fond za zdravstveno osiguranje uplatio 7 miliona eura.

Taksotera ili docetaksel bio je deficitaran sedmicama, a 140 mg tog lijeka naši građani su plaćali 170 eura u Beogradu. Ipak, nekim pacijentima treba manja doza od 100 mg ili veća od 200 mg. Najčešće je falilo zomete, koja se daje pacijentima kojima se rak proširio na kosti, i zoladeksa u injekcionom špricu – hormonski lijek koji se, između ostalog, koristi i kao alternativa hemioterapiji.

Međutim, situacija je, prema tvrdnjama Montefarma, trenutno stabilna. Uvjeravaju da su onkološku terapiju isporučili ustanovama u kojima se liječe najteži pacijenti.

– Distribucija se nastavlja svakodnevno, shodno iskazanim potrebama istih. Nakon što je 9. septembra izvršena uplata od strane FZOCG u iznosu od 7 miliona eura, počelo je povlačenje nedostajućih količina ljekova među kojima su i oralni citostatici koji se izdaju na recept u našim apotekama – kazali su iz Montefarma.

Podsjećaju da je distribucija ljekova proces koji zahtijeva određeno vrijeme, te da medikamenti svakodnevno stižu u skladište te zdravstvene ustanove odakle se raspoređuju dalje.

Jedini zastoj u ovom trenutku može biti ukoliko dobavljač trenutno nema da isporuči dovoljnu količinu nekog lijeka. Ipak, iz Montefarma navode da na to ne mogu da utiču.

– Na te vrste nestašica kada dobavljač ili proizvođač nije u mogućnosti da isporuči zahtijevani lijek, Montefarm ne može da utiče, olakšavajuća činjenica je da do takvih problema rijetko dolazi i oni se prevazilaze u kratkom vremenskom roku – istakli sui z ove apotekarske ustanove.

Građanima sugerišu da sve informacije o bilo kom lijeku ili medicinskom sredstvu mogu dobiti od farmaceuta u Montefarmovim apotekama ili farmaceuta sektora nabavke kako bi bili „tačno i nedvosmisleno obaviješteni“.

– Postoji izuzetno veliki broj ljekova koji se proizvode u različitim oblicima i jačinama, u okviru Montefarma posluje 56 apoteka, snabdijevamo sve javne zdravstvene ustanove, ljekovi pristižu nerijetko više puta u toku dana u naše skladište, vanredne isporuke su svakodnevne, te je sigurna samo ona informacija koju im pruže farmaceuti Montefarma – zaključili sui z Montefarma.

Direktor FZO Vuk Kadić, govoreći o drugom kvartalu ove godine, rekao je da obaveze FZO prema javnim i privatnim zdravstvenim ustanovama, kao i ustanovama u inostranstvu gdje šalju osiguranike iznose 38,5 miliona. Obaveze prema Montefarmu iznose oko 30 miliona, što je ukupno oko 68 miliona. Pobjeda