26. septembar – Počela vakcinacija protiv humanog papilloma virusa

0
75

Vakcinacija protiv humanog papiloma virusa (HPV) počela je 26. septembra 2022. godine, uz podršku Ministarstva zdravlja, nakon 15 godina njene primjene u svijetu.

Zdravstveni radnici pozivaće za imunizaciju oko 3.500 do 4.000 djevojčica.

HPV vakcina je vakcina protiv raka (prije svega protiv raka grlića materice i protiv genitalnih bradavica). Vakcina je veoma djelotvorna, visoko je bezbjedna (dato je preko 270.000.000 doza u preko 100 država u kojima se vakcina koristi). Podaci govore da je djelotvornost HPV vakcine u prevenciji promjena koje predhode raku, prevenciji raka grlića materice i u prevenciji genitalnih bradavica djelotvorna ≥90%, tj. da se njom može spriječiti 9 od 10 slučajeva raka grlića materice.

Na osnovu posljednjih oficijelnih podataka Nacionalnog registra za maligne neoplazme, u Crnoj Gori je za period od samo godinu dana registrovano 106 novootkrivenih slučajeva raka grlića materice. U istom periodu preminulo je 46 žena od ove bolesti. Trenutno rak grlića materice spada u pet vodećih lokalizacija kada su u pitanju maligne bolesti kod žena u Crnoj Gori. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije za 2020. godinu Crna Gora ima najveću dobno standardizovanu stopu obolijevanja (26,2/100.000 žena) i umiranja (10,5/100.000 žena) od raka grlića materice u Evropi.

– Vakcinacija će se sprovoditi u domovima zdravlja, preko timova izabranih pedijatara. Iz Doma zdravlja će se dobiti poziv i termin za HPV vakcinaciju ili ukoliko bude postojala tehnička mogućnost, čak i preko škole. Takođe apelujemo da nijedan roditelj koji je pravilno informisan ne treba da propusti prvu priliku koja mu se ukaže da svoju ćerku zaštiti od raka grlica materice – saopštili su iz Doma zdravlja Podgorica.

Važno je naglasiti da ne postoji medicinski opravdan razlog za odlaganje vakcinacije.

Stoga, najsnažnije preporučujemo da nijedan roditelj ne propusti prvu priliku koja mu se ukaže da vakciniše svoje dijete, poručili su iz ministarstva zdravlja.