25. septembar – Tužilaštvu podnijeli prijave protiv vodećih ljudi iz zdravstva R. Srpske – BiH

0
24

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković iznio je teške optužbe na račun UKC Republike Srpske tvrdeći da za liječenje pacijenata koriste tehničko-industrijski, a ne medicinski kiseonik.

Stanivuković je zbog toga nadležnom tužilaštvu podnio krivične prijave protiv generalnog direktora UKC RS Vlada Đajića, ministra zdravlja i socijalne zaštite RS Alena Šeranića, glavnog republičkog zdravstvenog inspektora Milice Matijević, i direktora firme TGT Stanislava Čađe koja je, kako tvrdi, nabavljala kiseonik za potrebe UKC RS.

– Na UKC RS dolazi kiseonik bez licenci, bez atesta, bez kontrole serije i papira koji potvrđuju o kojem kiseoniku se radi i kakvog je kvaliteta. Šta se stvarno nalazi u tim bocama, ne želim da insinuiram, ali ta firma to ne može da radi. Nema je u registru za takve vrste poslova – rekao je Stanivuković.

On kaže da je provjerama u UiO BiH utvrđeno da je TGT uvozio tehničko-industrijski kiseonik, a da prema podacima Agencije za ljekove BiH u Srpsku nije uvezen medicinski kiseonik. Pojasnio je da je ugovor sa firmom TGT bio na dva miliona KM, a da im je do sada za isporuku kiseonika isplaćeno oko 1,3 miliona KM.

– Ova firma taj kiseonik isporučuje vodovodu, i ne može se isporučivati bolnicama. Ovo što je rađeno sa kiseonikom je zločin nad čovječanstvom – rekao je Stanivuković.

Generalni direktor UKC RS Vlado Đajić rekao je da se u toj ustanovi koristi kiseonik kao u svim svjetskim zdravstvenim centrima.

– Isti kiseonik se upotrebljava od kada postoji UKC RS. Kada smo raspisivali tender, dobili smo rješenje od naše agencije da ponuđač ima rješenje da se bavi proizvodnjom i prometom medicinskog kiseonika čiji je sastav 99,5 odsto kiseonik. Svi naši pacijenti ga primaju i njime su izliječene hiljade pacijenata – rekao je Đajić.