26. februar – Novo istraživanje potvrdilo značaj vitamina D – Velika Britanija

0
472

Vitamin D pomaže organizmu da apsorbuje kalcijum, gvožđe, magnezijum, fosfate i cink i zato je veoma važno da ga imamo dovoljno u organizmu. Ljudi ga u velikoj mjeri dobijaju izlaganjem suncu, ali tokom zimskih mjeseci, pošto mnogi od nas provode dane unutar prostorija, moramo da uzimamo ono što nam je potrebno kroz hranu ili vitaminski dodatak. Nova studija nagovještava da vitamin D ima mnogo važniju ulogu u našem zdravlju nego što smo mislili, a istraživači imaju predloge kako bi pomogli ljudima da dobiju ono što im je potrebno.
Istraživači na Univerzitetu Kvin Meri u Londonu kažu da je obogaćivanje hljeba jednostavan način da se dobije dnevna doza vitamin D. Njihovo istraživanje nagovještava da vitamin D znači mnogo više od samo održavanja dobrog zdravlja. On može i da zaštiti od bolesti.
– Glavno otkriće je što smo pokazali 10 odsto smanjenja rizika od akutnih respiratornih infekcija, kao što su kašalj i prehlada, sa vitaminom D u opštoj populaciji. Ali među osobama koje su na početku imale niske nivoe vitamina D, ustanovili smo da se rizik smanjio za 50 odsto – objašnjava dr Adrijan Martineu sa Univerziteta Kvin Meri u Londonu.
Istraživanje je takođe pokazalo vezu između niskih nivoa vitamina D i depresije, tako da, bilo da ga dobijate od sunca, iz hrane, ili iz pilula, novo istraživanje je samo dokaz više da je dovoljna količina vitamina D od vitalne važnosti za zdravlje.