26. januar – Postavljaju vakumski čistač smoga – Poljska

0
346

U poljskom Krakovu postavljaju vakumski čistač smoga kako bi se riješili gradskog zagađenja.Smog Free Tower dizajnirao je nizozemski inovator Daan RoosegaardReuters

Prvi vakumski čistač smoga na svijetu u obliku tornja, Smog Free Tower, uskoro dolazi u poljski Krakov, gdje će se primjenom ionizacijske tehnologije pokušati riješavati problemi gradskog zagađenja vazduha.

Čistač smoga postavljen je 2016. i u Pekingu, a prije toga u Rotterdamu i Amsterdamu.

Smog Free Tower dio je projekta koji je pokrenula nizozemska kompanija Studio Roosegaarde, predvođena dizajnerom i inovatorom Daanom Roosegaardom, čiji je cilj stvaranje čistijeg vazduha u urbanim sredinama.

Reuters je ranije opisao da Smog Free Tower hvata i skuplja čestice smoga u vazduhu koje imaju prečnik 2,5 i 10 mikrona, oslobađajući čisti zrak oko prečistača. Kako se navodi, nakon instaliranja u Pekingu toranj je očistio 30 miliona kubnih metara vazduha u 41 dan, što je deset puta veća zapremina od zapremine Nacionalnog stadiona u Pekingu, prenosi Al Jazeera Balkan.

Evropska komisija objavila je da je predložila plan mobilizacije najmanje 1.000 milijardi eura u sljedećih deset godina za prebacivanje svoje privrede na nultu emisiju štetnih gasova do 2050.