30. januar – Pluća se sama oporave nakon prestanka pušenja – SAD

0
342

Do sada se smatralo da su mutacije koje vode u rak pluća trajne i da ostaju čak i ako se prestane pušiti. Ali iznenađujuće otkriće, objavljeno u časopisu Nature, pokazuje da one malobrojne ćelije koje izbjegnu štetu mogu da poprave pluća, prenosi BBC.

Taj je učinak uočen i kod pacijenata koji su pušili kutiju cigareta dnevno tokom 40 godina prije nego što su prestali da puše. Hiljade hemikalija u dimu cigareta uzrokuju promjene strukture DNK u ćelijama pluća polako ih transformišući iz zdravih u kancerozne ćelije.

Studija je otkrila da se to događa u velikim razmjerama u plućima pušača čak i prije nego što razviju rak. Velika većina ćelija uzetih iz disajnih puteva pušača bila je mutirana duvanom i ćelije su sadržavale i do 10.000 promjena.

– One se mogu smatrati minijaturnim tempiranim bombama koje čekaju sljedeći udar koji će ih podstaći na preobraženje u rak – kaže dr Kejt Govers, jedna od naučnica s UCL-a.

Ipak mali dio ćelija ostane netaknut. Nejasno je kako izbjegnu genetsku devastaciju izazvanu pušenjem ali naučnici kažu da se čini da opstaju u svojevrsnom bunkeru. Nakon što osoba prestane da puši te ćelije rastu i zamijene oštećene ćelije pluća. Kod ljudi koji prestanu da puše do 40 odsto njihovih pluća izgleda kao i kod osoba koje nikad nisu pušile.

– Bili smo potpuno nepripremljeni za takvo otkriće – kazao je dr Piter Kempbel sa instituta Sanger i dodao: -Postoje ćelije koje na neki način magično obnove oblogu disajnih puteva.