26. jun – Ljekari u bijelom štrajku – Hrvatska

0
289

Ljekari primarne zaštite okupljeni u Udruženju koncesionara primarne zdravstvene zaštite krenuli su u bijeli štrajk kako bi iskazali nezadovoljstvo Nacrtom predloga novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Kažu kako on predviđa sve ono što nisu htjeli da se dogodi te da će to ostaviti dugoročne neželjene posledice po zdravstveni sistem. Bijeli štrajk predviđa da ljekari odrade svoj posao unutar limita koje im plaća HZZO, a kako kažu, to bi u nekim slučajevima moglo značiti i upola manje odrađenih pacijenata, što će dovesti do značajnih gužvi u čekaonicama.

Predsjednica KoHOM-a dr med. Vikica Krolo kaže da se u posljednjih 20 dana donijela druga odluka od onoga što je u javnoj raspravi dogovoreno. Zapravo su poništena dva najvažnija člana u primarnoj zdravstvenoj zaštiti koja su tražili da se ukine član prema kojem postoji određeni postotak ljekara koji moraju raditi u domovima zdravlja i da ordinacije primarne zdravstvene zaštite, a tu osim ljekara porodične medicine spadaju stomatolozi, pedijatri i ginekolozi, mogu preuzeti drugi ljekari. Udruženja koja okupljaju ljekare primarne zdravstvene zaštite traže da se poštuju dogovori koji su usaglašeni tokom javne rasprave – da će ljekari moći sami da biraju žele li da rade kao privatnici ili zaposleni u domovima zdravlja te da se u zakonski tekst vrati mogućnost prenosa prava na ordinaciju.

– Nažalost, svjedoci smo da ovakav zakonski predlog nudi samo kozmetičke promjene koje ni u kojem slučaju nisu dovoljne za unapređenje zdravstvenog sistema i zaustavljanju njegovog urušavanja. Očito je da se socijalni mir kupuje preko leđa ljudi koji rade u hrvatskom zdravstvenom sistemu. Ovim putem upozoravam javnost i Ministarstvo zdravlja da će takva politika dugoročno dati pogubne posledice. U poslednjih pet godina iz Hrvatske je otišlo 600 ljekaraa, a njih još 900 već je već prikupilo svu potrebnu dokumentaciju za odlazak – istakao je doc. dr sc Trpimir Goluža, predsjednik HLK-a.