29. jun – Poskupljenja u zdravstvu – Hrvatska

0
280

Ministar zdravlja Milan Kujundžić potvrdio je da su u pripremi izmjene Zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju koje bi trebale pridonijeti finansijskoj stabilizaciji zdravstvenog Sistema. – Zakon je u pripremi, trebao bi biti donesen do kraja godine i uvjeren sam da će izazvati brojne kontraverze, tumačenja i vapaje – kazao je ministar Kujundžić na skupu Mediji i zdravlje i dodao da treba iznaći načine da se zdravstveni sistem učini finansijski održivim i zadrži njegova dostupnost i kvalitet. Pritom, kaže, treba dati odgovore na pitanja kako urediti dodatno zdravstveno osiguranje, šta će biti sa policama obveznog osiguranja, hoće li se uvoditi tzv. preventivne takse kroz podizanje cijena cigareta i alkoholnog pića itd.

Takođe će se raspravljati o standardizaciji i katalogu usluga koje će se pokrivati iz obaveznog zdravstvenog osiguranja.

– Time će se sačuvati i solidarnost i dostupnost i kvalitet, ali ne po modelu svako može sve. Odredićemo šta se može s obzirom na novac kojim raspolažemo, a ne deklarativno govoriti da se može sve, a onda jednom pacijentu dati sve, a drugoga pustiti da umre jer nema novca za njegovo liječenje – pojasnio je ministar.

Ministar Kujundžić osvrnuo se u svom izlaganju i na predlog novog zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji bi trebao ići na saborsku raspravu, a čija je završna verzija izazvala protivljenje dijela ljekara primarne zdravstvene zaštite.

Do 25 posto ordinacija, po novom zakonu, moći će da ostanu u domovima zdravlja, o čemu će odlučivati županijske skupštine kao vlasnici ustanova, a ostali ljekari, kao i do sada, moći će da budu u zakupu i nosioci ordinacija.

Ministar Kujundžić je najavio i da će kroz uskoro biti gotov i uspostavljen centralni upravljački sistem koji će omogućiti bolju kontrolu rada, odnosno broj obavljenih usluga po ljekaru i ishode liječenja. To će biti osnova da da se finansijski nagrade ljekari koji bolje i više rade i da se motišu za ostanak u Hrvatskoj.