26. maj – Premijer u suzama zbog stanja u domovima za starije – Kanada

0
211

Vojnici koji pomažu u domovima za starije u jeku pandemije koronavirusa u Kanadi, vidjeli su da osoblje ostavlja pacijente u prljavim pelenama, ignorše pozive u pomoć te koristi nesteriliziranu opremu, pokazao je izvještaj koji je objavljen.

U domovima za starije umrlo je oko 80 posto svih preminulih od koronavirusa u Kanadi. Stanje je u pokrajinama Ontariju i Quebecu, gdje pomaže oko 1400 vojnika, posebno teško.

Službeni izvještaj oružanih snaga o pet najsnažnije pogođenih domova u Ontariju otkriva da su pacijenti ostavljani u pelenama s fekalijama, te da su im po sobama šetali bube i mravi. Primijećeno je i da su “pacijenti zapomagali za pomoć, a osoblje nije odgovaralo između 30 minuta i dva sata”, kaže se u službenom izvještaju.

– Taj izvještaj mi je od svih koje sam dosad pročitao u cijelom svom životu najviše slomio srce – rekao je premijer Ontarija Doug Ford koji je bio na ivici suza.

On je obećao kompletnu istragu i priznao da je sistem zaštite urušen i decenijama zanemarivan prije nego je koronavirus prelio čašu.

– Ja ću popraviti taj sistem, bez obzira koliko to koštalo – rekao je Ford, pozivajući saveznu vladu na finansiranje. Kanadskih 10 provincija ima jurisdikciju nad zdravstvom.