29. maj – Godišnje izvoze 1500 beba – Ukrajina

0
299

Za razliku od mnogih zapadnih zemalja, Ukrajina je dopustila surogat-majčinstvo, a čak i oni koji se bore protiv ove trgovine u očaju priznaju da bi zabrana rezultirala jedino time da se sve preseli u podzemlje.

Ovdje mnogi parovi uglavnom borave u jednom sumornom bloku zgrada na periferiji Kijeva, koje privatna klinika BioTexCom naziva “hotel”. To je neka vrsta prenoćišta za klijente ukrajinske klinike. Građevina okružena betonskim zidom i bodljikavom žicom postala je vijest širom svijeta. Klinika je nedavno snimila video kao neku vrstu poziva u pomoć gdje se vide 46 beba koje čekaju na parove sa Zapada jer je zbog pandemije i zatvorenih granica trenutno gotovo nemoguće napustiti Ukrajinu.

– To je ovdje unosan posao. Na desetine agencija nude takve usluge. Nadležno ministarstvo nije odgovorilo na naš upit koliko beba u Ukrajini čeka na roditelje iz inostranstva – kazala je povjerenica za ljudska prava u ukrajinskom parlamentu Ljudmila Denisova za DW i ističe da se radi o više od stotinu beba. To je neslužbena brojka koja i dalje raste.

Država očito ne kontroliše u kakvom se okruženju nalaze bebe koje na svijet nisu došle u velikim privatnim klinikama kao što je BioTexCom.

Sve ovo je izazvalo političku debatu u Ukrajini. Povjerenica predsjednika za prava djece Mikola Kuleba založila se za zabranu surogat-majčinstva. Sličnu izjavu je dala i parlamentarna povjerenica Denisova, ali je naknadno ipak relativizirala svoj stav, te je podržala bolju zakonsku regulativu.