26. novembar – Novi skener za ranu dijagnozu komplikacija kod dijabetesa

0
333

Studija Svetske zdravstvene organizacije iz 2014. godine zaključila je da 400 miliona ljudi širom svijeta živi sa dijabetesom. Jedna od mnogih komplikacija dijabetesa je česta pojava čvorova na stopalima koji, ako se ne tretiraju mogu do dovedu do amputacije i u mnogim slučajevima, do smrti. Ali novi, jednostavni skener koji je razvijen u Britaniji može da pruži važno upozorenje ljekarima koji žele da spriječe pojavu tih čvorova.
Aparat za skeniranje pod nazivom Di Frst, traži tople tačke na stopalima osoba sa dijabetesom. Te oblasti sa upalom mogu da dovedu do pojave čvorova na stopalima. Ako se ne tretiraju, oni su glavni uzrok amputacija.
– Ako imate amputaciju onda, na žalost, ishod je do 50 odsto onih koji su imali amputaciju, smrt u roku od dvije godine i do 80 odsto smrti u roku od pet godina”, objašnjava Robert Simpson iz Nacionalne fizičke laboratorije.
Oštećenje nerava kod dijabetičara može da utiče na sposobnost osobe da osjeća bol, tako da mnogi pacijenti ne mogu da osjete čvorove u njihovoj ranoj fazi. Pomoću skenera, tople oblasti upale pokazuju se jarko crvenom bojom.
Procenjuje se da će se kod 25 odsto osoba sa dijabetesom razviti čvorovi. To je ozbiljan problem širom svijeta, a u Britaniji je povećalo broj amputacija.
– Svake nedjelje imamo 140 amputacija što je skoro jedna svakog sata, od kojih je 80 odsto izazvano problemima sa stopalima. I ako o tome mislite sa lične tačke gledišta, ako imate čvorove i savjetovano vam je da se odmarate u krevetu devet meseci ili ćete imati amputaciju, to značajno uticaj na vaš život – naglašava Robert Simpson.