29. novembar – Borba protiv tuberkuloze jedan od prioriteta

0
302

Deklaracija “Zaustaviti tuberkulozu u eri održivog razvoja: multisektorski odgovor” usvojena je na prvoj Globalnoj ministarskoj konferenciji u Moskvi.
Usvajanju deklaracije o zaustavljanju širenja tuberkuloze prisustvovali su ministri i šefovi država više evropskih i svjetskih država, a Ministarstvo zdravlja Crne Gore predstavljao je sekretar Nikola Antović, saopšteno je iz tog Vladinog resora.
Konferencija je održana u Moskvi u organizaciji Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), pod pokroviteljstvom Ruske federacije.
Usvajajući Deklaraciju, države su se obavezale na veća ulaganja i dinamiziranje globalnih sistemskih i multisektorksih napora, koordinisanih u pravcu ostvarivanja ciljeva definisanih Globalnom strategijom o zaustavljanju tuberkuloze i Globalnom strategijom održivog razvoja, a sve u cilju zaustavljanja umiranja i patnje uzrokovane ovim oboljenjem – naveli su iz Ministarstva zdravlja.
Konferenciju su otvorili predsjednik Rusije, Vladimir Putin, zamjenik generalnog sekretara UN-a Amina Mohamed i Generalni director SZO, dr Tedros Adhan Gebrejesus, u prisustvu 75 ministara i 114 delegata svih zemalja članica SZO.
– Moskovska deklaracija o zaustavljanju tuberkuloze će poslužiti kao platforma za diskusiju tokom sastanka na visokom nivou za vrijeme održavanja Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija koja će biti održana naredne godine – kazali su iz Ministasrtva.
Kako je saopšteno, na marginama ministarske konferencije, sekretar Ministarstva zdravlja, Nikola Antović, sastao se sa direktorkom SZO za Evropu Suzanom Jakab. Tom prilikom dogovoreno je da i u narednom periodu kontrola zaraznih bolesti uključujući borbu protiv tuberkuloze i kontrolu antimikrobne rezistencije bude jedan od strateških prioriteta.
Iz ministarstva navode da je, prema procjenama SZO, kao rezultat globalnih napora, sačuvano 53 miliona zivota od 2000. godine i smanjena je stopa umiranja od tuberkoloze za 37 odsto.
Ipak, podaci ukazuju na značajne razlike u smislu nejednakog napretka u različitim zemljama širom svijeta, kao i na nedostatke u pogledu liječenja i prevencije obolijevanja od tuberkuloze. Podaci ukazuju da od tuberkuloze umire više osoba u odnosu na bilo koju drugu zaraznu bolest, kao i da je prate brojni izazovi uključujući antimikrobnu rezistenciju i komorbiditete – navodi se u saopštenju.