27. mart – Šta se nalazi u mesu koje jedemo – Hrvatska

0
305

Velika afera s mesom iz Poljske pokazala je kako je na stolovima širom Evrope završilo meso bolesnih krava, stoga je ekipa Provjerenog odlučila da provjeri koliko je lako doći do ljekova za životinje.

Njihova novinarka ušla je u tri poljoprivredne apoteke u tri grada, gdje je glumila kupca i zatražila antibiotik kojim se liječe bolesne životinje poput živine, svinja i goveda, koji se ne smije prodavati bez veterinarskog recepta. U svakoj od apoteka novinarka je rekla da nema recept, da nije vlasnica farme, ali da joj antibiotik treba za nekog drugog.
Prodavačica iz prve apoteke je naručila lijek i rekla novinarki da dođe sjutradan. U drugoj apoteci je novinarka uspjela da dođe do recepta i antibiotika, dok je u trećoj apoteci, recept za zamjenski antibiotik kojeg su ponudili veterinari ispisan na licu mjesta.
Ministarstvo se na ljekove do kojih je došla ekipa Provjerenog oglasila mejlom u kojem su naveli procedure izdavanja antibiotika i brojke obavljenih inspekcijskih kontrola.
Za emisiju Provjereno svjedočio je veterinarski tehničar skrivenog identiteta koji je otkrio kako su do injekcijskih antibiotika koji se ne smiju ni kupovati u apotekama godinama dolazili farmeri.