29. april – Najopsežnija studija dala obećavajuće rezultate u borbi s covidom – Velika Britanija

0
100

Samo jedna doza vakcine Pfizer ili AstraZeneca može da smanji prenos korona virusa za gotovo 50 posto unutar istog domaćinstva, gdje je rizik od infekcije vrlo visok, pokazalo je istraživanje engleske Agencije za javno zdravstvo (PHE).

Istraživanje pokazuje da je kod osoba koje se inficiraju virusom tri nedjelje nakon primanja prve doze ovih vakcina vjerovatnoća prenosa na članove istog domaćinstva za 38 do 49 posto manja u odnosu na one koji nisu vakcinisani. Ovaj nivo zaštite je primijećen otprilike četrnaestog dana nakon vakcinisanja i slična je bez obzira na godine vakcinisane osobe ili njenih ukućana.

Britanski ministar zdravlja Met Hankok smatra da je “ovo fantastična vest”.

–  Već smo znali da vakcine spašavaju živote, ali ova studija, najopsežnija u stvarnim okolnostima, ukazuje i na smanjeni prenos ovog smrtonosnog virusa – kazao je Hankok.

Prva doza vakcine istovremeno sprječava mogućnost razvoja simptomatskog oblika bolesti. U roku od četiri nedelje nakon primanja prve doze bilo koje vakcine taj rizik se smanjuje za oko 60 do 65 posto.

Studijom je obuhvaćeno više od 57.000 kontakata iz 24.000 domaćinstava u kojima je vakcinisana osoba naknadno bila pozitivna na korona virus, a upoređivanje je napravljeno sa gotovo milion kontakata osoba koje se nisu vakcinisale.

Domaćinstva se smatraju mjestima “visokog rizika” kada je posrijedi prenos virusa, a slični rezultati bi se mogli pokazati i na mjestima sa sličnim rizikom prenosa virusa, poput zatvora ili stanova čiji prostor dijele studenti ili ostali “cimeri”, piše Index.hr.