27. april – Novi sojevi koronavirusa se ubrzano šire

0
106

Već mjesecima znamo da su se pojavile nove verzije virusa koje imaju određene evolucijske prednosti, zbog kojih izazivaju zabrinutost. Eksplozija epidemije u Indiji i nekim drugim djelovima svijeta, u kojima dominiraju novi sojevi virusa SARS-CoV-2, izazivaju zabrinutost naučnika, doktora i nadležnih u zdravstvu, piše Index.hr.

Do sada su zabeležena četiri soja SARS-CoV-2 koja imaju mutacije na ključnom proteinu “Spike”, za koje postoje pokazatelji da im omogućavaju brže širenje ili možda izbjegavanje odbrambenog sistema, ili čak oboje. Na tu njihovu sposobnost ukazala je činjenica da su u mnogim zemljama počeli da dominiraju nad uobičajenim sojem.

Sekvenciranje virusa pokazalo je da je britanski soj B.1.1.7, koji je prvi put otkriven u decembru u Londonu i Kentu, u mnogim djelovima svijeta istisnuo uobičajeni soj i postao dominantan.

Brazilski soj P.1 otkriven je u Manausu u oktobru 2020, nakon što je tamo zabilježeno ponovno širenje kovida 19. Naime, naučnici su bili zbunjeni jer se smatralo da je dezinfekcija stanovnika tog brazilskog grada od oko 75 odsto dovoljna da bi zaštitila kolektivni imunitet. Kada su analizirali uzorke, otkrili su da tamo dominira novi soj.

Kada je reč o južnoafričkom soju B.1.351, preliminarna istraživanja pokazala su da jedna mutacija otkrivena na njemu omogućava značajno veću otpornost na antitijela u konvalescentnoj plazmi davaoca koji su preležali kovid 19. Takođe se pokazalo da AstraZeneca vakcina pruža nešto slabiju zaštitu od tog soja.

Indijska varijanta B.1.6217 otkrivena je u oktobru 2020. u Indiji. Indijsko ministarstvo zdravlja je 24. marta izvještavalo da 15 odsto do 20 odsto dijagnostikovanog kovida 19 u državi Maharashtra ima dvije neobične mutacije: E484Q i L425R. Postotak je navodno do sada u nekim djelovima te države porastao na više od 60 odsto, a mutirani soj je dobio naziv B.1.617. – izvještava Index.hr.