29. april – Život u Wuhanu daleko od normalnog – Kina

0
284

Dvije nedelje nakon prvog popuštanja mjera izolacije u Wuhanu, izvorištu pandemije koronavirusa, život je još daleko od normalnog. Barikade postavljene oko stambenih zgrada i čak cijelih ulica nisu još uklonjene. Ljudi nose zaštitne maske i gdje god da dođu mjeri im se tjelesna temperatura.

Škole su i dalje zatvorene, ali plave barikade koje su postavljene duž ulica i sprečavali su ulazak u trgovine sada su otvorene i propuštaju kupce. Kao i prije, članovi lokalnih odbora civilne zaštite strogo kontrolišu ulaske u stambene kvartove, pomno prateći kretanja sugrađana. Kada je izolacija prije dvije nedelje nešto ublažena, to je protumačeno kao znak da Kina ima epidemiju pod kontrolom.

Kada se iziđe iz stana, mjere temperaturu građanima a oni moraju pokazati zeleni kod u zdravstvenoj aplikaciji koju je Kina uvela u cijeloj zemlji. Zeleni status znači da je ta osoba zdrava i da nije bila u kontaktu sa inficiranima.

Svi koji se vraćaju na radna mjesta moraju prvo biti testirani na novi koronavirus. U Wuhanu testiraju preko 50.000 osoba na dan. Mnogi gradovi u Kini uveli su obavezan ljekarski pregled i izolaciju za ljude koji stignu iz drugih krajeva Kine. Glavni grad Peking posebno je strog i još nije dopustio letove iz inostranstva.