30. april – Svijet se priprema za drugi talas virusa

0
182

Prvi udar koronavirusa na sjevernoj zemljinoj hemisferi je izdržan, uz zastrašujuće brojke o masovnosti obolijevanja i žrtvama. Uz upozorenja stručnjaka, mnoge zemlje pripremaju se za takozvani drugi talas virusa Covid 19, koji se očekuje na jesen.

Kolektivnog imuniteta još nema u dovoljnoj mjeri, a razvoj vakcine je tek u povoju. Stoga, dok su u pojedinim djelovima Evrope već povučeni prvi koraci ka povratku na život kakav je bio prije pandemije koronavirusa, pojedine zemlje u svijetu, uključujući i neke na Starom kontinentu, pripremaju se za eventualni drugi talas koronavirusa.

Pripreme za scenario drugog udara koronavirusa već su u toku u Njemačkoj, gdje pripadnici vojske pretvaraju jedan berlinski sajamski centar u bolnicu, dok će petina kreveta na odeljenjima intenzivne njege ostati kao rezerva za venetualni povratak Covid 19 na jesen. Kao oruđe u borbi protiv novog talasa ubudiće će služiti i mobilna aplikacija namenjena praćenju kontakata inficiranih osoba. Specijalne bolnice koje su u Velikoj Britaniji izgrađene za borbu protiv koronavirusa ostaju na raspolaganju a, kako je izjavio jedan od portparola vlade, izgradnja novih i dalje je u toku. Kako navodi AP, Francuska planira da novoizgrađena odeljenja intenzivne njege budu spremna za drugi talas virusa, a zdravstvene vlasti kažu da je ta zemlja udvostručila broj kreveta za intenzivnu njegu u jeku sadašnje epidemije na više od 10.000.

Na oprez zbog mogućeg preranog ukidanja restriktivnih mjera pozvali su i njemačka kancelarka Angela Merkel i britanski premijer Boris Džonson.