29. jul – Koronavirus ostavlja mnoge posljedice po zdravlje ljudi – Italija

0
289

Pandemija koronavirusa ne jenjava, štaviše, mnogi stručnjaci tvrde da je već započeo i njen drugi talas, a u institutima i laboratorijama širom svijeta radi se na razvoju djelotvorne i sigurne vakcine. Istovremeno, u nekim državama teško pogođenima epidemijom, poput Italije, stručnjaci sve više istražuju posledice koje je bolest ostavila na onima koji su preboljeli COVID 19.

Da će zdravstvenom sistemu Italije ubrzo trebati postkorona centri smatra dr Piero Clavario, kardiolog i specijalista fizikalne medicine iz ASL3 bolnice u Genovi, prenosi Večernji list.

– Uobičajeno se brinemo o kardiološkim pacijentima nakon akutne faze, ili zbog akutnih koronarnih sindroma ili nakon kardioloških operacija. Ubrzo nakon početka epidemije COVID 19 shvatili smo da ćemo se prije ili kasnije morati brinuti i za preživjele od COVID 19. U isto to vrijeme naš dispanzer bio je zatvoren i odlučili smo prenamijeniti kardiološki rehabilitacijski centar u centar za procjenu i evaluaciju preboljelih od COVID 19 – kazao je dr Clavario.

On i njegove kolege su, zbog iskustva epidemije u Italiji, najprije očekivali da im slijedi borba s posledicama na plućima izliječenih. Međutim, pokazalo se da tih posljedica ipak nema onoliko koliko su mislili da će ih biti, već su brojnije neke druge posledice.

– Rehabilitacija i fizikalna vježba mogu puno pomoći i ubrzati oporavak, skratiti vrijeme potrebno za oporavak – istakao je dr Clavario.

Sve češće se u stručnim krugovima govori i o neurološkim posljedicama koje ostavlja COVID 19, ali jasnih zaključaka o tome još nema, tek određenih sumnji. Pacijenti koji se nakon infekcije “ne osjećaju svojima” u rehabilitaciji inicijalno prolaze istu proceduru u startu.