30. jul – Objavljena nova istraživanja o simptomima koronavirusa – Velika Britanija

0
273

Nakon istraživanja naučnika s Imperial Collegea iz Londona, sprovednog na 120 hiljada ljudi u Velikoj Britaniji, otkriveni su najčešći simptomi infekcije novim koronavirusom.

Dok više od dvije trećine pozitivnih osoba uopšte nije imalo nikakvih simptoma na dan testiranja ili do čak nedjelju dana prije, oni koji su bili pozitivni i imali simptome prijavljivali su mučninu (povraćanje), dijareju, začepljen nos, izgubljen osjećaj mirisa, ukusa, jake glavobolje, groznicu i jak umor, piše portal Zimo.

Zanimljivo je da je glavobolja bila najčešći simptom kod osoba koje su razvile Covid-19, u 62 posto slučajeva. U polovini slučaja čes simptom je bio začepljen nos i u trećini slučaja dijareja. Četvrtina oboljelih je imala jak kašalj, a tek petina visoku temperaturu. Kod trećine je bio zabilježen gubitak osjećaja mirisa i ukusa.

Naučnici su otkrili da osoba koja je bila u kontaktu s nekim ko boluje od Covida-19 ima 24 puta veću šansu da bude pozitivna na koronavirus od osoba koje nisu bile ni u kakvom kontaktu.

Studija će biti ponovljena kako bi se potvrdili rezultati te istovremeno utvrdilo mijenja li se koronavirus i na koji se način širi tokom vremena, piše Zimo.