29. jun – Oftalmolozi sprovode okuloplastičnu hirurgiju, hirurgiju suznih puteva i tumora oka

0
85

Na Klinici za očne bolesti Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) od januara 2022. godine uspješno je počeo sa radom Kabinet za okuloplastičnu hirurgiju i suzne puteve. Predviđen je za pacijente koji imaju probleme vezane za hronično suzenje oka, hronične upale suzne kese, sa spuštenim kapkom, uvrnutim i izvrnutim donjim i gornjim kapcima, zatim tumorima kapaka, kao i pacijenti sa pogrešno usmjerenim trepavicama.

Podsjećamo da je na Klinici za očne bolesti KCCG krajem 2019. godine počela edukacija iz navedene oblasti pod mentorstvom hrvatskog eminentnog stručnjaka dr Josipa Kneževića iz KBC Zagreb.

Iako je tokom 2020. i dijelom 2021. godine tempo edukacije bio usporen zbog pandemije COVID-19, entuzijazmom i upornošću oftalmolozi KCCG su početkom 2022. godine počeli samostalno, bez nadzora mentora, da izvode sljedeće operacije: dakriocistorinostomija (DCR) – operacija zapušenih suznih puteva, implantacija monokanalikularnog stenta (kod suženih suznih kanalica), ptoza (spušteni kapak), veći tumori kapka koji zahtijevaju upotrebu graftova ili režnjeva, rekonstrukcija konjuntivalnog sakusa kod pacijenata kod kojih je došlo do stečenog nedostatka očne jabučice.

U Klinici za očne bolesti KCCG edukovani su i sada se bave ovom patologijom dr Jelena Radojičić, dr Nemanja Golubović i dr Nikola Cvijović.

Oftalmolozi su uveli i savremeni okuloplastični pristup sljedećim očnim oboljenjima: ektropijum i entropijum – izvrnuti i uvrnuti položaj kapka, trihijaza – pogrešno usmjerenje trepavica.

Pandemija nije spriječila entuzijazam i želju naših oftalmologa da unaprjeđuju pružanje zdravstvene zaštite našim pacijentima i obezbijede im kvalitetno liječenje u svojoj državi u skladu sa savremnim oftalmološkim protokolima.