20. jun – Ujedinjeno Kraljevstvo dosledan partner crnogorskom zdravstvu

0
86

Ujedinjeno Kraljevstvo snažno podržava reformske procese u Crnoj Gori, a kvalitetna zdravstvena zaštita i stabilan zdravstveni sistem značajan su pokazatelj napretka jednog društva, zaključeno je na sastanku ministra zdravlja, Dragoslava Šćekića i britanske ambasadorke u Crnoj Gori Karen Medoks.

Ministar Šćekić je zahvalio ambasadorki na kontinuiranoj podršci i predstavio prioritete kojim će se resor zdravlja voditi prilikom kreiranja zdravstvenih politika.

– Pandemijski period je umorio zdravstvene sisteme u cijelom svijetu. I naši ljekari i medicinsko osoblje pokazali su visok stepen odgovornosti i posvećenosti. Ipak, ne smijemo zanemariti ostala oboljenja, pa ćemo u narednom periodu posebnu pažnju posvetiti preventivi, posebno u onim oblastima koje u značajnoj mjeri opterećuju populaciju, u prvom redu karcinomi, ali i mnoge hronične nezarazne bolesti koje uzimaju maha – kazao je ministar.

Ambasadorka Medoks je pozdravila prioritete i namjeru ministra Šćekića da javni zdravstveni sistem bude u službi svih građana i posebno zahvalila na odličnoj saradnji sa svim ustanovama u kojima su, kako je navela, britanski državljani imali priliku da se liječe i budu adekvatno zbrinuti te izraženoj namjeri ministra da nastavi saradnju između dvije zemlje u skladu s Konvencijom o socijalnom osiguranju iz 1958.godine.

– Veoma sam zahvalna na saradnji koju smo dobili u vezi sa liječenjem britanskih državljana koji dolaze i borave u Crnoj Gori, u okviru našeg dugogodišnjeg recipročnog sporazuma i drago mi je što smo se dogovorili da se to nastavi. Biće nam zadovoljstvo da istražimo mogućnosti da podijelimo iskustvo Ujedinjenog Kraljevstva u borbi protiv korupcije, uključujući upravljanje zdravstvenim sistemom – poručila je Medoks.