01. jun – Zabilježeno preko 80 hiruških intervencija na pogrešnom dijelu tijela – Španija

0
249

Ljekarske greške su česte, ali postoje neke za koje smatramo da su nemoguće ili se jako rijetko dese. Međutim, jedno istraživanje koje je predstavljeno na godišnjoj konferenciji Evropskih anesteziologa u Beču pokazuje da obavljanje hiruške procedure na pogrešnom mjestu nije tako rijetko kao što se mislilo, prenosi Telegraf.
Preko 80 hirurških intervencija na pogrešnom dijelu tijela zabilježen je u 100 bolnica u Španiji u posljednjoj deceniji, podaci su koje je na konferenciji iznio dr Daniel Arnal iz Madrida.
Do sada je postojao samo podatak da se ovakva situacija događa samo jednom u 100 hiljada slučajeva.
– Naši dokazi mogu da budu samo vrh ledenog brijega jer je surova istina da postoji dramatičan nedostatak informacija o ovakvim događajima – rekao je dodajući da zdravstvo u Španiji pod hitno mora uvesti mjere prevencije u budućnosti.
Najviše zahvata na pogrešnom mjestu dešava se u ortopediji (48 odsto) i oftalmologiji (28 odsto). U 44 odsto slučajeva intervencija na pogrešnom dijelu tijela je bila povezana sa hiruškom procedurom, a operacija je bila izvedena u polovini ovih slučajeva. U ostalih 56 odsto slučajeva greška je zapravo bila anestezija na pogrešnom dijelu tijela. Ozbiljna fizička oštećenja prijavljena su samo u tri slučaja.