31. decembar – Teško oboljela djeca zavise od milosrđa građana – Hrvatska

0
288

U Hrvatskoj je po novom moguće uplatiti novac na račun koji je Ministarstvo zdravlja otvorilo za donacije za skupe, inovativne ljekove za teške bolesti koje pogađaju najviše djecu, a koji nisu na listi Hrvatskog zavoda za penziono osiguranje. Radi se o ljekovima za liječenje spinalne mišićne atrofije i za liječenje neuroblastoma. Novac mogu donirati fizička i pravna lica, a može dolaziti i od humanitarnih akcija.
Ovu inicijativu je nedavno objavio ministar zdravlja Milan Kujundžić najavivši osnivanje Fonda za inovativne ljekove iz kojeg bi se finansiralo liječenje, a koju je podržala Vlada.
Predsjednik Hrvatske ljekarske komore (HLK) Trpimir Goluža kaže kako je pojedinačno, samoinicijativno pomaganje ljudima, naročito bolesnima, plemenito djelo koje zaslužuje svaku pohvalu i isticanje, no da se rešenje ozbiljnih problema ne može temeljiti na milosrđu pojedinca, već se treba bazirati na sistemskoj društvenoj brizi. S obzirom na trenutnu ekonomsku situaciju predloženo rešenje neće postići željeni rezultat, pogotovo ne kao dugoročno rešenje jer se tako neće prikupljati dovoljno sredstava za kupovinu potrebnih ljekova.
-Cijene inovativnih ljekova su ekstremno visoke, dijelom zbog toga jer je razvoj tih ljekova vrlo skup, a određeni ljekovi su namijenjeni malom broju bolesnika, a dijelom i zbog profita koji ostvaruju njegovi proizvođači. Problem u nabavci inovativnih lijekova nije specifičnost Hrvatske, već je realnost većine zemalja EU-a. Norveška i Irska su odustale od nabavke pojedinih inovativnih ljekova jer su ustanovile nesrazmjer između njihove cijene i njihova učinka.