17. januar – Prva endoskopska operacija kičme u KCS – Srbija

0
176

Prvi put u Univerzitetskom kliničkom centru Srbije na Ortopediji Urgentnog centra urađene su endoskopske intervencije na kičmenom stubu kod dvoje pacijenata. Veliki uspjeh i važan korak u primjeni i razvoju ove oblasti srpski ljekari napravili su uz podršku čuvenog neurohirurga iz Njemačke. Ovo je veliki uspjeh i važan korak u zdravstvu, pacijenti koji su operisani prije dva dana, otišli su kući na oporavak.

– Pacijenti su dobro, zadovoljni su, otišli su kući, dan nakon operacije, bez bolova. Očekujem da će u najkraćem mogućem roku da se vrate svojim radnim aktivnostima, jer se radi o relativno mlađim osobama – rekao je spinalni hirurg dr Slaviša Zagorac.

Istakao je da je klasična hirurgija još uvijek baza, osnov svega, endoskopija je sasvim novi pogled u hirurgiju, jedna nova filozofija.

– Osnovna razlika između endoskopije i klasične hirurgije je u brzom oporavku koja podrazumijeva manji rez, manji gubitak krvi, manje oštećenje tkiva tokom operativnog zahvata. Manje trajanje postoperativnog bola. Ne treba zanemariti ni estetski efekat – istakao je dr Zagorac.

Podsjetio je da je spinalna hirurgija, kao i bilo koja druga hirurgija, usko povezana sa tehnologijom. Endoskopska hirurgija je posebna zavisnost od tehnologije. Uz pomoć Ministarstva zdravlja nabavili smo najsavremeniju opremu što se tiče endoskopije za spinalnu hirurgiju od vodećih firmi ove opreme u svijetu. Važna je i edukacija, endoskopija zahtijeva intenzivne kurseve.

– Endoskopija pokriva cjelokupnu patologiju, anatomiju, vratnu i grudnu i lumbalnu kičmu. Dvije su glavne indikacije za endoskopiju. Bol u donjem dijelu leđa, uzrokovan diskus hernijom kod mlađih ljudi, kod starijih suženje spinalnog kanala, stenoza, kao posledica degenerativnih promjena. To su dva najčešća uzroka bolova u kičmi i nogama – objasnio je dr Zagorac.