ODRŽANI 57. SUSRETI ZDRAVSTVENIH RADNIKA CRNE GORE

0
499

[heading size=”7”]Broj održanih susreta potvrda kvaliteta i uspješnosti[/heading]

Pedeset sedmi susreti zdrastvenih radnika Crne Gore, u organizaciji NVO Asocijacija zdravstvenih radnika Crne Gore, a pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Crne Gore održani su u Ulcinju od 5-8. juna.

Zdravstveni radnici iz ustanova širom Crne Gore imali su priliku da tokom ovog susreta  predstave stručne i  lične kvalitete u poslu kojim se bave, a takođe predstavljena su i istraživanja vođena u više zdravstvenih ustanova Crne Gore.

Oni su ukazali na značaj profesije kojom se bave i istakli da osim profesionalne ulažu i dozu lične posvećenosti kako bi pacijenti širom Crne Gore bili zbrinuti na što bolji način.

Skupu su pored zdravstvenih radnika iz Crne Gore prisustvovali i gosti iz regiona.

Na otvaranju Susreta zdravstvenih radnika u ime Ministarstva zdravlja govorio je sekretar Zoran Kostić

– Imam zadovoljstvo da vas pozdravim povodom održavanja 57. Susreta zdravstvenih radnika ovdje u Ulcinju, u ime ministra zdravlja prof. dr Miodraga Radunovića i u svoje ime.  Sama brojka “57”  potvrda je kontinuiteta uspješnosti organizovanja ovog skupa, a izbor tema garant su kvalieta razmjene iskustava koji će svakakao doprinijeti unapeđenju zdravstvene zaštite, što je siguran sam, cilj svih nas ovdje. Zdravstveni radnici najbolje znaju koliko moraju i koliko ulažu u svoje znanje tokom cijelog života da bi odgovorili potrebama građana i zaslužili njihovo povjerenje – kazao je Zoran Kostić i dodao da Ministarstvo zdravlja, kao kreator zdravstvene politike, stvara ambijent za njeno sprovođenje i svojim projektima radi na unaprjeđenju zdravstvene zaštite stanovništva.

– Razvoj mreže zdravstvenih ustanova i njihovih kapaciteta, plan ljudskih resursa i specijalizacija, kao i integracija javnog i privatnog sektora, implementacija nacionalnih skriniga za rano otkrivanje raka debelog crijeva, dojke i grlića materice predstavljaju jedan od prioriteta Ministarstva zdravlja – rekao je gospodin Kostić i proglasio susrete otvorenim.

Osim njega na otvaranju je govorila i predsjednica Asocijacije zdravstvenih radnika Crne Gore Vesna Raosavljević koja je zahvalila na podršci prisutnim predstavnicima Ministarstva zdravlja i direktorima zdravstvenih ustanova Crne Gore.

– Hvala vam što se ovde sa Asocijacijom zdravstvenih radnika Crne Gore po 57. put. Idemo za znanjem, govorimo da znamo i da smo naučili, a imamo diplome i koje to potvrđuju. Međutim, znanje nema granicu i osim toga predstavlja ono što iskusimo i doživimo u sebi pa to realizujemo i prenesemo na druge. I zato učimo cijelog života. Uspjeh ne dolazi od znanja zadržanog samo za sebe već od nesebičnog dijeljenja tog znanja, i zato smo ovdje da to i ostvarimo i podijelimo sa drugima, a i naučimo od drugih. Naša struka prati razvoj medicine u svijetu u svim oblastima, pratimo aktuelnosti i sa radovima koje će predstaviti naši gosti doprinosimo razvoju kvaliteta primarne i ukupne zdravstvene zaštite i brige o pacijentima.

Na svečanom otvaranju uručene su zahvalnice najistaknutijim pojedincima i časopisu Medical zbog dugogodišnje podrške i praćenja rada i aktivnosti Asocijacije zdravstvenih radnika Crne Gore. U ime časopisa zahvalnicu je primila izvršna direktorica Slavica Pantelić koja je pohvalila rad asocijacije i iskazala zadovoljstvo zbog saradnje koja traje od samog osnivanja časopisa. Zahvalnice su primile i medicinske sestre Silva Bulatović ( Dom zdravlja Kolašin), Slavka Bracanović (Dom zdravlja Podgorica) i Ljubica Subotić (Specijalna bolnica Risan). Predsjednica Saveza udruženja zdravstvenih radnika Srbije uručila je nagradu Zlatni znak sekretaru Asocijacije zdravstvenih radnika Crne Gore, Zoranu Popoviću u znak podrške zbog očuvanja prijateljskih veza između ova dva udruženja. Takođe, zdravstveni radnici Crne Gore dobili su poziv da učestvuju na sličnim okupljanjima koja se organizuju u Srbiji.

Plenarnu tematiku nakon samog otvaranja prezentovali su prim. dr Mensud Grbović i prof. dr  Vineta Vuksanović.

U sklopu 57. Susreta zdravstvenih radnika organizovan je i izlet na Adu Bojanu. Zdravstvene radnici su u atmosferi koja nije u potpunosti radna, dodatno učvrstili profesionalne i prijateljske veze.

Na veoma posjećenim predavanjima govorili su medicinski radnici iz svih oblasti i predstavili način na koji se suočavaju sa svakodnevnim izazovima u svojoj struci. Predavanja su održale medicinske sestre, laboranti, anesteziolozi, patronažne sestre i mnogi drugi. Nakon predavanja vođene su diskusije u okviru kojih su prezentovani načini primjene novih metoda koje doprinose što boljem funkcionisanju cjelokupnog zdravstvenog sistema. Budući da su medicinske sestre osobe sa kojim se pacijenti najčešće dolaze u kontakt dosta pažnje posvećeno je njihovoj edukaciji i unapređivanju odnosa sa pacijentima.

Susreti zdravstvenih radnika Crne Gore završeni su uz prisustvo više od 150 učesnika uz podsjećanje da to nisu jedini skupovi koje organizuje Asocijacija zdravstvenih radnika Crne Gore, a da će se na unaprijeđenju struke raditi u kontinuitetu tokom čitave godine.