Održan edukativni skup posvećen liječenju bazocelularnog karcinoma

0
540

[heading size=”7”]Prikazano više pristupa u liječenju BCC[/heading]

rocheEdukativni skup pod nazivom „Korak dalje u liječenju bazocelularnog karcinoma” u organizaciji kompanije Hoffmann La Roche Ltd, održan je 16. juna u hotelu Ramada.

Skupom je predsjedavao prof. dr Vladimir Todorović, načelnik odjeljenja za hemioterapiju Klinike za onkologiju i radioterapiju Kliničkog centra Crne Gore.

Predavanje o bazocelularnom karcinomu, diferencijalno dijagnostičkim nedoumicama, značaju multidisciplinarnog konzilijuma, te hirurškim iskustvima u liječenju BCC u Crnoj Gori, održao je prim. dr sc med. Zoran Terzić, specijalista plastične hirurgije Hirurške klinike Kliničkog centra Crne Gore, na temu “Mogućnosti hirurgije u liječenju bazocelularnog karci­noma”.

Po riječima dr Terzića, u 2013. godini je operisano 160 pacijenata sa bazocelularnom karcinomom na Hirurškoj klinici Kliničkog centra Crne Gore. – Veliki problem nam predstavlja to što pacijenti prvo iscrpe sve metode alternativnog liječenja, a onda dođu kod nas sa ogromnim desktrukcijama kostiju i mišića, iako se sve to moglo spriječiti pravovremenim dolaskom kod ljekara – naglasio je dr Terzić.

– Sa hirurškog aspkta, prilikom rješavanja bazocelularnog karcinoma kože, niz faktora se mora uzeti u procjeni i postavljanju dijagnoze: prije svega opšte stanje pacijenta, karakteristika lezije, lokalizacije i veličine lezije. Bitno je uzeti u obzir invazivnosti koju je ta promjena napravila i vremenski period od kada postoji. Da bi se izvršila hiruška intervencija pacijentu se mora predočiti koja vrsta rekonstrukcije će se koristiti, koja vrsta anestezije, te koji je rezultat svega toga. Odluka da je pacijent operabilan mora se donijeti nakon pažljive analize svih ovih faktora. Ukoliko se pacijent javi na vrijeme i ne koristi neke druge procedure liječenja, postoje velike šanse da se pacijentu pomogne hirurškim putem. Promjene koje su locirane na osjetljivim strukturama kao što su oko, nos, usne, kapci zahtjevaju pažljivo razmatranje, ali ne isključuju mogućnost hiruškog liječenja. Naš cilj je da osim ozdravljenja pružimo pacijentu vraćanje normalnom životu i svakodnevnim aktivnostima s obzirom da se bavimo rekonstruktivnom hirurgijom – kazao je dr Terzić.

U sklopu svog predavanja, dr Terzić je prikazao i veliki broj slučajeva hirurški tretiranih pacijenata sa bazocelularnim karcinoimom, objasnivši način na koji su hirurške intervencije izvedene.

Na pomenutom sastanku predavanje je održala i prim. dr Jadranka Lakićević, specijalista onkolog Klinike za onkologiju i radioterapiju Kliničkog centra Crne Gore, na temu “Savremeni hemioterapijski pristup u liječenju bazocelularnog karcinoma”

Prema riječima dr Lakićević, hirurgija je najčešća opcija liječenja u većini slučajeva bazocelutarnog karcinoma. U nekim uznapredovalim slučajevima hirurgija ipak nije moguća. Osim hirurgije, raspoložive terapijske opcije su radioterapija i farmakoterapija. – Uznapredovali bazocelularni karcinom je težak za liječenje. Ishodi su najčešće suboptimalni i to je uzrokovalo nalaženje novih terapijskih opcija. Osim radioterapije i hemioter-apije postoji mogućnost ciljane terapije uz pomoć adekvatnih ljekova – naglasila je dr Lakićević.

Prim. dr Lakićević je predstavila kliničke studije savremenih ciljanih terapijskih agenasa koji se danas koriste u liječenju uznapredovalog inoperabilnog bazocelularnog karcinoma. Predstavljajući temeljnu analizu, dr Lakićević je ukazala na pozitivna i negativna iskustva sa predstavljenim ljekovima i način na koji oni djeluju na izlječenje koje se odvija na mikrofarmakološkom nivou.

Predavanje na temu “Naša iskustva u primjeni ciljane terapije bazocelularnog karcinoma” održao je prof. dr Vladimir Todorović. Iznijevši niz epidemioloških podataka na početku svog predavanja, prof. Todorović je ukazao na učestalost bazocelu­larnog karcinoma u Crnoj Gori, Evropi i svijetu. Prema navedenim podacima, učestalost ovog tipa karcinoma kože u Crnoj Gori je nešto manja nego u našim susjednim državama. Nezvanični podaci operisanih i radioterapijski liječenih pacijenata u Crnoj Gori, koje je Prof. Todorović naveo, govore u prilog činjenici da su do danas u Crnoj Gori pacijenti sa ovom bolešću najčešće bili tretirani hirurškim putem, usljed nedostatka ciljanih terapijskih opcija. Na pomenutom predavanju Profesor Todorović je pred­stavio i prikaz slučaja prvog pacijenta u Crnoj Gori koji je liječen ciljanom terapijpom.

Predavanjima stručnjaka iz različitih oblasti predstavljene su metode liječenja koje se primjenjuju i pojašnjeni načini odabira određene terapije za pacijenta, u skladu sa odlikama kako pacijenta tako i oboljenja.

Nakon edukativnog skupa diskutovalo se o načinima za efikasnije multidisciplinarno djelovanje u liječenju bazocelular­nog karcinoma, i o formiranju konzilijuma koji je okupio stručnjake različitih specijalnosti, koji se bave liječenjem ove patologije, sve u cilju jasnog definisanja putanje pacijenta u sistemu liječenja ove bolesti, kao i ranog dijagnostifikovanja i adekvatnog liječenja.