Otrovne morske životinje na Jadranu

0
3002

Ako nakon pružene prve pomoći žrtva osjeća glavobolju, mučninu, ima kratak dah, grčeve – obavezno treba potražiti pomoć ljekara.

MORSKI PAUK

Paukovke  (porodica Trachinidae) su veoma otrovne morske ribe koje se mogu naći u Jadranu. Najzastupljeniji su pauk Bijelac (Trachinius draco) u narodu poznat i kao „riba Dragana“. Bijelac naraste u dužinu do 40 cm i dosegne težinu do 1,5 kg. Tijelo mu je izduženo, stisnuto u boku. Bijelac je ružičastosive boje, koso izbrazdan crnim, modrikastim, te niže i žutim šarama.

Ubod morskog pauka je vrlo bolan. Bol postaje sve jači, a kroz 15-30 minuta dolazi do pojave otoka. Često se javljaju simptomi kao što su mučnina  i poremećaj svijesti.  Ponekad se na mjestu uboda mogu javiti plihovi ispunjeni bistrom tečnosti, a ubodeni ekstremitet može utrnuti. Uz to može se javiti i klonulost. Simptomi se obično pojavljuju lokalno. Uz navedene simptome može se javiti i osjećaj suvoće u ustima, vrtoglavice, povraćanja, ubrzanog rada srca, te otežano disanje.

Prva pomoć: Ako je bodlja leđnog peraja ostala u tijelu, potrebno ju je oprezno i pažljivo ukloniti. Otrov je termolabilan, te ukoliko je moguće, ubodeni ekstremitet je potrebno uroniti u vruću vodu (temperature 50-60 stepeni Celzijusa).  Na mjestu uboda u narednim danima može se javiti otupjelost na dodir i bol. Nakon primarnog tretmana poželjno je stavljati hladne obloge i gel sa analgetikom. Ukoliko na mjestu kontakta i dalje potraje crvenilo i bol, potražiti pomoć ljekara.

RIBA ŠKARPINA

Škarpina (Scorpaena scrofa), pripada porodici bodeljki (Scorpaenidae). Poznata je pod više imena, neka od češćih imena su: škrpina, crveni škrpun, logrnja, skarpina, skrpina i dr.

Škarpina je po izgledu prilično neugledna riba. Glava joj je vrlo velika u odnosu na tijelo, koje je prepuno bodlji. Boje je ružičastocrvene do crvene, sa smeđkastim tačkama po tijelu. Pigment na njenoj koži ima sposobnost promjene šara u skladu s okolinom u kojoj živi. Naraste do 66 cm u dužinu i može težiti do 5 kg. Živi na svim vrstama dna ali preferira stjenovita i šljunkovita dna do 100 metara dubine.

Škarpina je najpoznatija kod naših ribara i ljudi po svojim otrovnim bodljama. Njen otrov nije tako opasan kao kod nekih drugih otrovnih riba iz Jadrana, kao na primjer pauka. Nakon uboda na ubodenom dijelu tijela javlja se jak bol, crvenilo i otok. Nekad se znaju javiti i drugi simptomi, ali dosta rijetko kao vrtoglavica, povraćanje, temperatura i opšta slabost. Otrov joj se nalazi u leđnom peraju i na škržnim poklopcima. Otrov se razgrađuje na visokim temperaturama prilikom kuvanja i pečenja a ova riba je i lokalni delikates.

Prva pomoć: I za ubod škrpine preporučuje se isti postupak kao i kod morskog pauka, međutim i pored tretmana bol prestaje tek kroz nekoliko sati.

RAŽA GOLUB

Golub, kosir, morski orao (Myliobatis aquila) pripada porodici raža. Tijelo mu je široko i ima oblik romba, glava slobodno štrči sa zaobljenom njuškom. Koža mu je gola, bez krljušti i sluzava. Rep je u obliku duguljastog biča koji na završetku ima snažan trnoliki nastavak koji je u vezi sa otrovnom žlijezdom.

Njihov otrov takođe izaziva jake bolove, crvenilo i otok u području uboda. Prva pomoć: Kao i kod ostalih riba otrovnica.

 

Dr Boris Maslovski
Zavod za HMP Crne Gore, Jedinica Kotor
NVO Nada – Udruženje za pomoć djeci i osobama sa autizmom, Kotor