Zašto su ljeti česte infekcije kože?

0
752

impertigoLjeto je godišnje doba koje prija bakterijama. One se u ljetnjim uslovima lako razmnožavaju a još lakše šire. S druge strane, djeca su lagano obučena, ali se i mnogo znoje, što je idealno za razvoj bakterija. Naravno, nehigijenski bazeni, jezera, rijeke, prljave morske obale su „legla“ bakterija, odakle se one brzo zakače za bebinu kožu. Još ako se neredovno tuširaju problem je veći.

Koja je najčešća ljetnja infekcija kože?

Najčešće djeca dobiju kožnu infekciju koja se naziva impetigo. Dobija se direktnim dodirom sa bakterijama kojima toplo vrijeme pogoduje. Obično se to dešava na mjestima takozvanih mikrolezija – oštećenja koja se ne vide golim okom, ali su dobra ulazna vrata za bakterije. Ako se dijete sa takvim mikrolezijama, znojave kože, igra u pijesku ili kupa u prljavoj vodi, eto infekcije. Djeca koja imaju osjetljivu kožu ili ekcem češće oboljevaju od impetiga. Najčešće bakterije koje izazivaju impetigo su Stafilokoke i Streptokoke.

Kako prepoznati impetigo?

Na početku bolesti javljaju se crvena „ostrvca“, veličine par milimetara, gdje koža izgleda ogoljena i vlažna. U sljedećoj fazi se mogu vidjeti plitke ranice koje vlaže, a kasnije se stvaraju i kraste koje svrbe i nerviraju dijete. Ako se ne liječi, velike površine kože mogu biti zahvaćene.

Kako se liječi?

Terapiju treba početi što prije. Prvo se stavlja lokalni antiseptik, Eozin 2% rastvor ili Povidon jod. Nanose se na čistu i suvu kožu, 2-3x dnevno, sterilnom gazom. Ova terapija, ako je započeta odmah, može biti sasvim dovoljna.  Ako je bolest uznapredovala, koriste se i antibiotske masti, koje se nanose poslije antiseptika kada se ovaj osuši. Treba biti strpljiv jer liječenje zna da bude dugo, nekada i po par nedjelja.

Da li treba uzimati antibiotike?

Uglavnom ne. Nekada, ako je infekcija ušla duboko, tj. zahvatila dublje slojeve kože, antibiotik se uključuje.

Kako spriječiti infekcije kože u ljetnjem periodu?

Dobra lična higijena (tuširanje bar jednom dnevno), uz izbjegavanje nehigijenskih mjesta za dječju igru i kupanje, je najbolja prevencija. Poslije igre pregledajte svoje dijete, i ako primijetite i najmanju promjenu, javite se pedijatru, bolest se najbolje zaustavlja u tom stadijumu.

 

Dr Vjera Janković, pedijatar
PZU „Doktorica Mica“ Podgorica
www.doktoricamica.com