01. avgust – Sve veća potražnja za medicinskim radnicima – Njemačka

0
248

U sektoru medicinske njege trenutno radi oko milion Njemaca, a očekuje se da će do 2060. godine u ovom sektoru biti potrebno tri miliona radnika. Međutim, broj onih kojima je njega potrebna ubrzano raste: krajem 2015. iznosio je 2,9 miliona, a očekuje se da će do 2030. porasti na 4,1 milion.
Ministar zdravlja Jens Špan je u saradnji s ministarkom za porodicu Franciskom Gifaj i ministrom rada Hubertusom Hajlom predstavio plan Koncentrisana akcija njega: svako novo radno mjesto u bolnicama u potpunosti će finansirati zdravstveno osiguranje. Špan se posebno fokusira na stručno osoblje iz inostranstva.
– To je samo djelić onoga što je potrebno, kako bi se donekle ublažio akutni problem. Situacija s njegom biva sve gora, jer na odeljenjima radi sve manje kolega. A njega postaje sve zahtjevnija, što potvrđuje moje desetogodišnje iskustvo.- kaže Kristina Kerner, direktorka Škole za medicinske sestre Johaniter u Bonu.
Rešenje s dovođenjem stranaca smatra problematičnim na duži rok. Ljudi iz potpuno različitih kultura morali bi da se integrišu, što bi zahtijevalo stabilne timove u bolnicama. Međutim, timovi negovateljica na odeljenjima toliko su preopterećeni da jedva mogu da obavljaju svoj posao, a kamoli još i neophodan posao integracije.