03. avgust – Uskoro vakcina za novu epidemiju ebole u Kongu – Švajcarska

0
232

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da bi uskoro trebalo da se zna da li se u najnovijoj epidemiji ebole u Kongu može upotrebiti eksperimentalna vakcina.
Istovremeno, ministar zdravlja Konga Oli Ilunga Kalenga izjavio je da će u njegovoj zemlji početi da se koristi vakcina protiv ebole vrlo brzo, kako bi se suprotstavili širenju epidemije u gusto naseljenom istočnom dijelu te centralnoafričke države.
Direktor programa za vanredne situacije svjetske zdravstvene agencije, dr Piter Salama, kaže da se 3.000 doza vakcine i dalje nalaze u prestonici Konga nakon što su tamo dostavljene prilikom ranije epidemije na sjeverozapadu zemlje, koja je proglašena okončanom.
SZO, prema njegovim riječima, može da mobiliše do 300.000 novih doza vakcine u veoma kratkom roku.
Zvaničnici navode da još nije jasno da li su dvije epidemije u Kongu povezane.
Ministarstvo zdravlja Konga saopštilo je da je registrovano devet novih slučajeva zaraze ebolom na istoku zemlje.

Ebola ili hemoragična groznica je veoma zarazno virusno oboljenje. Oboleli dobijaju groznicu praćenu bolovima u mišičima, naglim rastom temperature, glavoboljom i slabošću organizma, a ponekad i krvarenjem.
U velikoj epidemiji ebole 2013. godine u zapadnoj Africi umrlo je više od 11.300 ljudi, najviše u Gvineji, Sijera Leoneu i Liberiji.