01. avgust – Toplotni talas stigao i u Rusiju

0
237

Toplotni talas koji je zahvatio Evropu donio je temperature zbog kojih su vlasti u Italiji, Španiji i Francuskoj izdale upozorenja građanima tih zemalja, a u glavnom gradu Njemačke, Berlinu, protekla noć bila je najtoplija u proteklih više od stotinu godina. Italija se suočila s prvim toplotnim talasom ovog ljeta, a italijanske vlasti uvele su crveni alarm u osam gradova te države zbog zdravstvenih problema koje može izazvati vrućina. Italijansko Ministarstvo zdravlja ukazuje na moguće rizične uslove koji traju tri ili više dana uzastopno. U tim gradovima temperatura će biti oko 40 stepeni, mada se zbog vlažnosti može činiti da je još toplije. Španska meteorološka služba izdala je upozorenja u 30 provincija širom Španije navodeći da se očekuje da će temperatura u svim djelovima zemlje biti iznad 35 stepeni, a u pojedinim gradovima, među kojima je Kordoba, čak 42 stepena. Meteorolozi su upozorili na visoki rizik od šumskih požara u mnogim oblastima u južnom i centralnom dijelu Španije. Zbog talasa vrućine u Francuskoj izdata su upozorenja širom istoka i juga te zemlje. Očekuje se da će u pojedinim oblastima na istoku i jugu biti 40 stepeni. Satelitski snimci koje je objavila Evropska svemirska agencija (ESA) pokazuju da je talas vrućine opustošio ruralne njemačke oblasti.

Služba za socijalnu zaštitu stanovništva Moskve otvorila je više od 300 hladnih soba u svim distriktima ruske prestonice. Svaka takva prostorija može da primi 100.000 ljudi mjesečno. U hladnim sobama obezbijeđeni su prijatni uslovi za odmor i rekreaciju Moskovljana, a opremljene su klima-uređajima i raspršivačima vode, saopštila je moskovska služba.
Posjetioce u ovim prostorijama mogu zbrinuti medicinski radnici, u slučaju potrebe, a u hladnoj sobi mogu i da gledaju televizor, čitaju ili igraju društvene igre.
Hladne sobe su prvi put otvorene u Moskvi u ljeto 2010, kada se neuobičajena vrućina spustila na grad, a vazdušni uslovi se pogoršali, podsjeća ruska agencija.